• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Sa hranom jedemo i plastiku

27.10.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Austrijski naučnici po prvi put su pronašli tragove mikroplastike u uzorcima ljudskog izmeta, što ukazuje da postoji mogućnost da je ona naširoko rasprostranjena u ljudskom lancu ishrane, navodi Si-En-En.

Naučnici su testirali uzorke iz osam različitih studija, koje su sprovođene u različitim zemljama. U svakom uzorku pronađen je neki oblik mikroplastike – veličine od 50 do 500 mikrometara. 

Mikroplastike su male čestice plastike manje od pet milimetara, koje nastaju iz raznih izvora kao što su plastična ambalaža i plastične kese.

Stručnjaci, međutim, pozivaju na uzdržanost, jer su studije bile male po obimu, a nema značajnih dokaza da je pronađena mikroplastika potekla iz proizvoda koje su učesnici studija koristili svakodnevno u svojoj ishrani.

Tim odgovoran za ovo otkriće pozvao je na obimnije istraživanje i pronalaženje mogućih posledica po ljudsko zdravlje. 

“Ovo je prva studija ove vrste koja potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, da plastika na kraju stiže i do ljudske utrobe”, izjavio je glavi istraživač doktor Filip Švalb sa Medicinskog fakuleta u Beču, prenosi Si-En-En.

Učesnici studija poreklom su iz Finske, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Austrije, a naloženo im je da nedelju dana pred testiranje vode evidenciju o svemu što su jeli. Prema tim podacima, oni su bili izloženi hrani zavijenoj u plastiku, a pojedini su jeli i morske plodove. U proseku su pili oko 750 mililitara vode iz plastičnih flaša.

 

PROČITAJTE VIŠE:

 

Izvor: b92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Bolesti, Bolesti debelog creva, Intolerancija na hranu, Zdrava hrana, Zdravi saveti

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.