• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Ruski akademici: Homeopatija je lažna nauka!

17.06.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju lažnom naukom, objavljeno je na sajtu specijalne Komisije RAN za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja.

U tekstu memoranduma koji je potpisao direktor Komisije, akademik Jevgenij Aleksandrov navodi se da komisija izjavljuje da lečenje izuzetno malim dozama raznih preparata, koji se primenjuju u homeopatiji, nema naučnog osnova.

„Taj zaključak se zasniva na detaljnoj analizi publikacija u naučnim izdanjima, izveštajima o naučnim istraživanjima i sistematskim izveštajima“, dodaje se u tekstu.

U dokumentu se tvrdi da principi homeopatije i teoretska objašnjenja mehanizama pretpostavljenih dejstava „protivreče poznatim hemijskim, fizičkim i biološkim zakonima, a ubedljive eksperimentalne potvrde ne postoje“.

„Homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažnonaučne“, navodi RAN.

Komisija je upozorila na to da homeopatija nije neškodljiva i da bolesnici troše znatna sredstva na preparate koji nemaju dejstvo, a ignorišu preparate potvrđene efikasnosti, što „može da dovede do lošeg ishoda, ponekad i smrtnog“.

Loading...

U vezi sa sprovedenom analizom, RAN je preporučila Ministarstvu zdravlja da homaopatske preparate povuče iz upotrebe u državnim zdravstvenim ustanovama.

Predloženo je takođe da pakovanja sa homeopatskim preparatima budu označena ne samo rečju „homeopatski“ već i natpisom da nemaju dokazanu kliničku efikasnost ni namenu.

Homeopatija je u Rusiji zvanično priznata disciplina, što je Ministarstvo zdravstva ozakonilo 1995. godine.

 

Pročitajte više:

 

Autor: Ritamvremena.com
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Homeopatija

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Jedna voda sada postaje trend u svetu zdravlja i lepote

Ako želite da ispratite trendove u nutricionizmu, kaktusova voda je apsolutni hit. Naime, ova biljka je ušla "na velika vrata"...

Pila je četiri litara vode dnevno i evo šta joj se dogodilo

Šefali Sud odlučila je da promeni navike u ispijanju vode kako bi videla kakve će to sve posledice imati na...

Zdravstvene prednosti krastavca

Osobama koje boluju od gihta krastavci se posebno preporučuju zato što podstiču izlučivanje mokraćne kiseline. Pozitivan učinak imaju i na...

Razlozi zašto bi trebalo češće da jedete ovo povrće

Kora tikvice u sebi krije brojne hranljive sastojke, baš poput njenog mesa i semenki. Energetska i nutritivna vrednost sirovih tikvica...

Ayurveda

Ajurveda „nauka o dugom životu”, oblik je tradicionalne medicine poreklom iz Indije. Reč ajurveda je sanskritska kovanica, dva pojma –...

Close