>

Razlozi zbog kojih treba da jedete rukolu

1


Zahvaljujući obilju antioksidansa, rukola pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme.

Lišće rukole sadrži visok nivo folne kiseline i antioksidanasa, poput vitamina A, C i K, pa je poznata i kao veoma uspešan borac protiv slobodnih radikala. Ovi vitamini blagotvorno utiču na poboljšanje stanja kostiju, zuba, očiju i pluća.

Rukola je prepuna vlakana, koja potpomažu dobru probavu. Stoga brzo izaziva osećaj sitosti, i umanjuje želju za masnom i slatkom hranom. Snižava nivo lošeg holesterola i reguliše nivo šećera u krvi. Osim toga, obiluje i karotenoidima, kao i mnogim mineralima, poput kalijuma, mangana, gvožđa i kalcijuma, a svi su veoma korisni u ljudskoj ishrani.

Loading...

Takođe, rukola je u prednosti nad drugim zeljastim biljkama, jer sadrži nizak nivo oksalata koji sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu. Korišćenjem rukole u ishrani čuva se srce, smanjuje se rizik od mnogih bolesti, a sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Ove biljke su odlične za vaše zdravlje

Savremena nauka je kod nekih biljaka potvrdila postojanje lekovitog dejstva. Ljuta paprika Biljku Capsicum svi znaju kao ljutu papriku, i...

Hronična limfocitna leukemija

Hronična limfocitna leukemija (HLL) je maligna bolest krvi i kostne srži (tkiva koje se nalazi unutar kosti u kome se...

80 odsto mladih majki pati od blage depresije

Nažalost, veliki broj žena posle porođaja se bori sa činjenicom da se mnogo toga, nakon dolaska deteta na svet, u...

Selen smanjuje rizik od nastanka raka prostate

Selen je biljka koja je vekovima bila korišćena za čišćenje tela i bila je poznata kao "lek za sve bolesti"....

Ovaj čaj ima posebna lekovita svojstva

Čaj od lista oraha sadrži tanine (poput onih iz zelenog i crnog čaja) i kao njihov izvor odličan je u...

Close