Generic filters
Exact matches only

Psorijaza- lečenje prirodnim putem

Psorijaza je hronična autoimuna kožna bolest koja izaziva iritacije i crvenilo na površini kože, a karakterišu je zadebljana crvenkasta koža sa srebrnasto-belim flekama koje se ljuspaju.

pio

Pogađa i muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje između 15. i 30. godine života. Ređe se pojavljuje kod dece i starijih osoba.

Postoji 5 osnovnih tipova psorijaze i to:

Plak psorijaza (psoriasis plaque)

Ovo je najčešći tip bolesti koju karakerišu beli i crveni ljuspičasti pečati na najvišem sloju kože. Plak psorijaza generalno zahvata laktove i kolena, ali može da se javi i na dlanovima, stopalima, skalpu i genitalijama. Ova hronična kožna bolest može da se pojavi samo na nekim mestima na telu, ali može i da prekrije celo telo. Može da zahvati čak i nokte na rukama i nogama. Plak psorijaza može da pređe u eritrodermijsku psorijazu, naročito kada se lečenje prekine pre no što simptomi počnu da jenjavaju.

Gutatna psorijaza (psoriasis guttata)

Male crvene ili roze lezije u obliku kapljice koje se ljuspaju, uglavnom su vidljive na većim površinama tela kao što su skalp, torzo i ekstremiteti.

Inverzna psorijaza (psoriasis inverse)

Glatke crvene lezije nastale u naborima na koži.

Pustularna psorijaza

Gnojni čvorići na koži koji mogu da se pojave na bilo kom delu tela.

Eritrodermijska (eritrodermična) psorijaza

Ovo je i najteži oblik psorijaze gde dolazi do upale i ljuspanja kože sa celog tela. Obolele osobe često osećaju bolove, oticanje i jak svrab. Ako se ne leči, može da bude i fatalna jer ekstremna upala ometa organizam u regulisanju temperature.

Psorijazu izaziva abnormalna reakcija imunog sistema koja rezultira zapaljenjem. Iako ovo stanje nije zarazno, neki faktori mogu dovesti do pogoršanja, npr promene klime, infekcije, bolesti kože ili povrede, preterano uzimanje alkohola, pušenje, stres, anksioznost i određeni lekovi.

Postoje i faktori koji povećavaju rizik za dobijanje psorijaze. Osobe koje preterano piju alkohol i preterano puše su uvek u povećanom riziku. Prisutan je i nasledni faktor – ako u vašoj porodici postoji istorija oboljevanja od psorijaze ili drugih kožnih bolesti, i vi imate više šanse da je dobijete. Osobe obolele od karcinoma ili AIDS-a imaju oslabljen imuni sistem i često ih pogađa neki od tipova psorijaze. Osobe koje žive u hladnim i suvim klimatskim uslovima su sklonije ovoj bolesti. U većem riziku su i osobe koje se nezdravo hrane jer je time pogođen imunitet i samim tim otvoren put raznim kožnim oboljenjima. Nezdrava ishrana može dovesti do respiratornih infekcija koje mogu izazvati psorijazu. Stresne životne situacije kao što je smrt u porodici, razvod, nezdravi odnosi u porodici i promena posla mogu biti okidači ove bolesti.

pi

Prirodni lek za psorijazu

Sunčeva svetlost – izlaganje suncu samo 15-30 minuta na dan može da izazove poboljšanje za 3-6 nedelja. Kožu koja nije zahvaćena psorijazom zaštitite kremom za sunčanje.

Pravilna ishrana – Iako ne postoji posebna dijeta za psorijazu, uravnotežena ishrana koristi obolelima od ove bolesti. Neka se u vašoj ishrani nadje sveže voće i povrće, izvori proteina kao što su piletina, riba, mahunarke, zatim hrana bogata vlaknima, žitarice, orasi i semenke, maslinovo ulje. Izbegavajte preradjene namirnice, crvena mesa, zasićene masti, rafinisan šećer i namirnice sa mnogo ugljenih hidrata.

Uzimajte suplemente vitamina A, B6, C, E, magnezijuma, selena i cinka.

Beli luk pomaže čišćenje krvi. Nekoliko čenova dnevno pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

List kupusa dobro operite, očistite od debelih žila i stavite kao oblogu na zahvaćene delove kože.

– Jednu kafenu kašičicu ulja od pšeničnih klica i isto toliko ricinusovog ulja dodajte u šoljicu suncokretovog ulja.      Ovako dobijen losion nanosite na obolele predele na koži.

Sok od limete razmutite u vodi i nanesite na zahvaćene delove kože.

Srodni članci:

 

Komentari
Loading...