• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Problem trećeg krajnika kod dece

13.04.2014. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Najčešći problem kod dece je problem trećeg krajnika. On se nalazi na prelazu iz nosa u ždrelo.Treći krajnik normalno raste do uzrasta od 5-7 godina, oko desete počinje da se spontano smanjuje i potpuno nestaje,tako da deca starijeg školskog uzrasta najčešće nemaju probleme koje izaziva uvećan treći krajnik.

krajnik

On ne pravi nikakve probleme dok se ne uveća.Uvećanje trećeg krajnika izazivaju ponavljane infekcije.Posle svake ponovljene infekcije on se ne smanjuje potpuno već
ostaje uvećan tako da u odredjenom momentu počinje da pravi smetnje,naročito u prvim godinama života.Retko se dijagnostikuje pre prve godine.

Prve smetnje koje izaziva uvećan treći krajnik su:

  • otežano disanje na nos
  • obilna sekrecija iz nosa
  • slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela

Deca imaju česte infekcije grla,srednjeg uha i sinusa, hrču. Unutrašnji ušni kanali se završavaju na mestu gde je uvećan treći krajnik. Unutrašnji ušni kanali su u vezi sa srednjim uhom.Kada uvećan treći krajnik zapuši ušne kanale lako nastaje upala uha.

Loading...

Ponavljane upale uha, uz uvećan treći krajnik,uzrokuju oštećenje sluha. Svaka upala uha, bilo da je gnojna ili serozna ako se ne leči adekvatno može da izazove poremećaj sluha kod deteta.Najčešći uzrok ponavljanih upala uha i slabljenja sluha kod dece je uvećan treći krajnik.Ako je treći krajnik dugo uvećan dete poprima karakteristične crte lica.diše otvorenih usta ima izražene podočnjake,bledu kožu.Kod takve dece potreban je ORL pregled da se vide bubne opne, da se uradi timpanometrija da bi se procenilo stanje sluha. Nakon obavljenih pregleda lekar specijalista ORL je tu da odredi odgovarajuću terapiju i način rešavanja problema.

U suštini, lečenje uvećanog trećeg krajnika je operativno i radi se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Iako postoji mogućnost da ponovo naraste(što se dešava u veoma malom procentu) treći krajnik treba odstraniti na vreme da bi dete oslobodili problema.
Saradnja roditelja, lekara pedijatra i ORL specijaliste oslobađa decu velikih problema koje izaziva uvećan treći krajnik.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bolesti uha, grla i nosa, Deca, Treći krajnik, Upala krajnika

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Kozije mleko najdelotvorniji prirodni lek

Kozije mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku....

8 kancerogeni materija koje treba izbaciti iz kuće

Skupo ih plaćate, a oni vas uporno i podmuklo truju. Oni ne moraju nužno izazvati rak, ali zašto se izlagati...

10 potencijalni simptomi raka – obratite pažnju na vreme

Postoje uobičajeni simptomi koji ukazuju na pojavu raka u organizmu. Eksperti upozoravaju da ih ne treba zanemarivati i da je...

Suve šljive i grožđice u službi zdravlja

Da li ste znali da su suve šljive na prvom mestu lestvice prema količini zdravih antioksidanasa, i to daleko ispred...

Zdrava hrana za vaše mišiće

Da bi imali jake mišiće, potrebno je mnogo rada i zalaganja. Potrebno je istopiti kilograme i definisati mišiće kako bi...

Close