• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Prirodna rešenja kojima ćete ukloniti bore

12.01.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Mlada koža i vezivno tkivo sadrže uglanom elastični ili rastvorljivi kolagen , koji, shodno tome, može da absorbuje vlagu i da bubri.

Ovaj stalni proces vlaženja i bubrenja doprinosi da mlada elastična koža izgleda glatko i mekano. Ali, izlaganjem suncu, pušenjem i postepenim starenjem, dolazi do oksidativnih oštećenja kože.

Ova oštećenja su iste prirode kao ona koja se javljaju na gvožđu koje rđa. U organizmu, ovaj hemijski proces dovodi do stvaranja nerastvorljivog kolagena , koji je neelastičan, ne može dobro da absorbuje vodu i ne bubri.

Gubitkom elastičnosti i vlage, dolazi do stvaranja brazda i bora, posebno na delovima izloženim suncu – licu, vratu i nadlanicama.

Mnoga komercijalna hidratantna sredstva prodaju se uz reklamu da obnavljaju rastvorljivi kolagen i podmlađuju kožu tako što omogućavaju ćelijama kože da apsorbuju više tečnosti i otklanjaju bore.

Veliko je pitanje da li ova sredstva deluju ili ne i zato bi, pre nego što potrošite čitavo bogatstvo na neki od tih proizvoda, trebalo da isprobate neke prirodne metode.

Većina prirodnih sredstava protiv bora bazira se na antiosidansima i supstancama za omekšavanje. Antioksidansi su supstance koje otklanjaju slobodne radikale, visokoreaktivne molekule kiseonika koji izazivaju oštećenja ćelija. Supstance za omekšavanje predupređuju suvoću tako što vlaže kožu i čine je elastičnom.

Evo nekoliko prirodnih sredstava koja mogu da se pokažu kao korisna:

Šargarepa

je bogata vitaminom A, a nedostatak ovog vitamina dovodi do suve kože i boranja. Šargarepa takođe sadrži i antioksidans betakarotin. Preporučuje se da se pojede jedna ili dve šargarepe dnevno.

Kakao

Glavna supstanca koja se koristi pri spravljanju losiona za kožu i kozmetičkih preparata, kakao puter predstavlja omiljeno sredstvo protiv bora koje dr Albert Leung, stručnjak za farmakognoziju, rado preporučuje.

Postoji još jedna slična tropska susptanca za omekšavanje kože, a to je kokosovo mleko.

Krastavac

Hladan, vlažan krastavac ima dugu tradiciju kao sredstvo za umirenje opekotina, uključujući i opekotine od sunca i sprečavanje stvaranja bora. Krastavci su jeftiniji i verovatno isto tako korisni kao i mnoga komercijalna hidratantna sredstva.

Ruzmarin

Još jedan snažan antioksidans. Japanski istraživači indetifikovali su ruzmarin kao moćno sredstvo za sprečavanje i uklanjanje bora.

Badem

Bademovo ulje se sve više probija u svetu kozmetike i parfema. Koristi se kao sredstvo za omekšavanje kože a utrljavanjem u kožu sprečava i usporava nastanak bora.

Avokado

Prijatnog mirisa, ulje avokada je sredstvo za omekšavanje kože, posebno korisno ljudima sa suvom kožom.

Ricinus

Ricinusovo ulje je čest sastojak šminke. To je očigledno sredstvo za omekšavanje kože, i da nije od koristi, verovatno bi davno bilo odbačeno.

Vinova loza

Sadrži AHK, supstance koje pomažu da se sa lica oljušte mrtve ćelije kože.

Maslina

Maslinovo ulje, kao sredstvo za omekšavanje kože, moglo bi da bude blagotvorno u usporavanju boranja.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bore, Dermatologija, Kolagen, Prirodni lekovi, Zdravi saveti, Zdravlje i Lepota

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Lekovite prednosti susamovog ulja

Susamovo ulje nije na listi najzdravijih ulja, ali bez obzira na to susamovo ulje ima dosta koristi.   Ovde su...

Za ovo ulje kažu da je najzdravije

Mnoga istraživanja su pokazala da je ulje od konoplje dobar izvor vitamina A, C, E, vlakana i brojnih drugih nutritivnih...

Pet neobičnih simptoma koji mogu da budu znak ozbiljnih bolesti: Posetite lekara!

Stručnjaci ističu da je svaka promena na telu nešto na šta treba obratiti pažnju. Ponekad je bolje biti hipohondar i obraćati pažnju...

Onkolozi otkrili kad rizik od raka drastično raste: Ove žene su najugroženije!

Reč je pogotovo o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože Kod žena koje godinama rade noćne smene rizik od razvoja nekih tipova...

Saznajte zašto bi trebalo svake godine da se vakcinišemo protiv gripa

Postoji dobar razlog zašto bi svake godine trebalo da se vakcinišemo protiv gripa. Naime, svaka nova vakcina smanjuje rizik od...

Close