Pravilna ishrana kada su velike vrućine


Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Pravilnom ishranom se sprečava preterano znojenje i omogućava nadoknada svih gubitaka telesne tečnosti i elektrolita.

Uz optimalan energetski unos, a samim tim obezbeđeno je pravilno funkcionisanje organizma, uspostavljanje pravilanog metabolizma i umanjeni su štetni stresni uticaji letnjih visokih temperatura.

Leti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću. S druge strane, riba, bijelo meso, proizvodi od integralnog brašna pšenice, integralna riža i kukuruz puno bolje odgovaraju svakom organizmu.

Jedan od načina kako smanjiti štetne posledice visokih letnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana. Problem predstavlja to što većina osoba teško pristaje da menja svoje navike ishrane, iako se na taj način može puno postići i pomoći svom telu u vrlo stresnim uslovima kao što su visoke temperature vazduha u letnim danima.

Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene nus pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Probava teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

Loading...

Leti generalno treba manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu. Posebno su štetne namirnice kao što su: jako začinjena jela, pečena, pržena i pohovana hrana, masna mesa i mesni proizvodi, pića sa kofeinom, slatkiši, gazirina zaslađena pića, preterano rashađena pića. Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećava, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, pre svega zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su: mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

PROČITAJTE VIŠE:

 

 
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Razlozi zbog kojih treba da jedete dinju svaki dan

Leto je gotovo nezamislivo bez sočne i ukusne dinje. Kao i njen srodnik krastavac, ona osvežava i hidrira organizam, ali...

Razlozi zašto je ovaj sok toliko zdrav

Sok od kiselog krastavca sadrži natrijum, kalijum i vodu koji su važni za hidrataciju. Ako osetite žeđ,umesto obične vode, probajte...

Zbog ovih razloga ovo voće ćete jesi svaki dan

Pored toga što je 90% bogata vodom saznajte zašto je još lubenica korisna i zdrava.  Jedno parče lubenice pruža čak...

Ovi razlozi će vas naterati da jedete masline

Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete...

Lekovite strane belog luka za koje još niste čuli

Verovatno je suvišno reći da je beli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lek. Na prvom...

Close