• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Pet namirnica koje izazivaju nadutost stomaka

09.02.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nadutost stomaka i gasovi problem je s kojim se većina nas susreće .

Osim stresa i načina života za ove neprijatne pojave odgovorne su i namirnice koje unosimo u organizam.

 

Brokoli, kupus i kelj

Ova skupina povrća prepuna je rafinoze – trisaharida koji se sastoji od galaktoze, fruktoze, i glukoze, odnosno teško probavljivog šećera koji tokom fermentacije koja se događa u probavnom traktu oslobađa gasove i izaziva nadutost.

Iako su ove namirnice vrlo zdrave i korisne našem telu pokušajte ih nekonzumirati dva do tri dana pre važnog događaja. Ako im ipak ne možete odoleti dobro ih skuvajte jer na taj način one postaju lakše probavljive.

Maunarke

Svi jako dobro znaju kako pasulj, grašak, leća, bob uzrokuju nadutost. Iako su vrlo zdrave, te su prepune proteina maunarke sadrže i šećer i vlakna koje telo vrlo teško i sporo probavlja.

Baš kao i kod kelja, kupusa i brokolija neprobavljene materije započinju proces koji se manifestuje u obliku nadutosti i ispuštanja gasova. Ukoliko želite da smanjite neprijatan učinak, maunarke kombinujte s celim žitaricama poput integralnog pirinča, zobi, raži .

Mlečni proizvodi

Ako se nakon nekoliko komadića sira ili zdelice žitarica s mlekom osećate naduvano, uzrok se najverovatnije krije u laktozi koja je sastavni deo mlečnih proizvoda. Izraz netolerancija na laktozu znači da vaše telo ne sadrži enzime koji je mogu razgraditi, a posledica toga je nadutost.

Želite li biti sigurni da vaše telo ne podnosi mlečne proizvode, na sedam dana iz svakodnevne ishrane isključite sve mlečne proizvode i poslušajte svoje telo.

Loading...

Jabuka

Iako je jabuka jedna od najzdravijih namirnica ova ukusna voćka sadrži veliku količinu vlakana, ali i fruktoze i sorbidola – vrste šećera koju nalazimo u nekom voću, a koji mnogi ljudi vrlo teško probavljaju.

Ako ipak ne možete odoleti ovom ukusnom voću pojedite jednu jabuku dnevno i to između obroka ili na prazan želudac, ali ako  želite  biti sigurni da se nećete naduvati kao balon zaboravite na jabuke barem nekoliko dana pre važnog događanja.

So
Jako zasoljena hrana uzrokuje zadržavanje vode u telu, što takođe može biti uzrok naduvanog i mekanog stomaka kojeg samo dan ili dva pre nije bilo.

S obzirom na to da se so skriva u brojnim namirnicama i proizvodima teško  je u potpunosti izbaciti, zato se potrudite da vaši dnevni obroci budu  manje zasoljeni. Ako ste se najeli slane hrane, popijte puno vode koja će pomoći pri ‘ispiranju’ soli iz organizma.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Nadutost, Zdravi saveti, Živeti zdravo

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Pet načina da sačuvate svoje srce – bez lekova

Iako niste u mogućnosti da promenite neke faktore rizika, kao što je porodična istorija bolesti, pol ili starost, postoje i...

Može li aspirin da izleči erektilnu disfunkciju?

Naučnici sa istanbulskog Univerziteta Medipol, pratili su, u periodu od šest nedelja, 184 muškarca prosečne starosti od 48 godina, od...

Broj zuba otkriva od čega ćete bolovati

Po osmehu i zubima možemo dosta da saznamo o zdravlju. Naime, gubitak zuba povezan je sa stresom kome smo svakodnevno...

Začini koji ublažavaju simptome artritisa

Za artritis nažalost ne postoji lek, ali postoje načini da se ublaže simptomi.   Donosimo vam začine za koje je...

Zdrava dijeta za svakoga

Održavanje optimalne telesne težine nije ni malo lak zadatak. Ukoliko vam priroda nije nadarila idealan metabolizam i atletsku figuru, za...

Close