>

Pesticidi u hrani se povezuju sa slabijim uspehom IVF

1


Nova studija pronašla je vezu između konzumiranja voća i povrća prskanog pesticidima i slabijih mogućnosti začeća putem in-vitro oplodnje (IVF).

Izveštaj objavljen u “JAMA Internal Medicine” časopisu govori o studiji kojom je obuhvaćeno 325 žena koje su koristile vantelesnu oplodnju kako bi zatrudnele. One su bile deo studije EARTH (Environment and Reproductive Health) koja je merila faktore koji utiču na reproduktivno zdravlje žena.

Ispitanice su popunjavale detaljne upitnike o navikama u ishrani kao i drugim faktorima koji utiču na ishod vantelesne oplodnje, poput starosti, težine i istorije trudnoće.

Stariji istražitelj dr Horhe Čavaro, docent nutricionizma i epidemiologije na Harvardu je sa kolegama poredio odgovore ispitanica sa podacima o tragovima pesticida na svežem voću i povrću, kako bi izračunao prosečnu izloženost žena tim hemikalijama.

Određeno voće i povrće, poput jagoda, spanaća i paprika, na sebi su imale veći trag pesticida, dok su druge vrste imale manji.

Šta pesticidi rade vašem telu?

Loading...

Žene koje su jele više od dve porcije prskanog voća i povrća, koje je u grupi onog na kom ostaje najviše tragova pesticida, imale su 18 odsto manje šanse da zatrudne nakon in-vitro oplodnje u odnosu na žene koje su minimalno bile izložene takvim namirnicama. 

“Bio sam skeptičan po pitanju toga da ostaci pesticida na hrani imaju bilo kakav uticaj na zdravlje”, kaže Čavaro. “Zato, kad smo počeli da se bavimo ovim istraživanjem, mislio sam da nećemo ništa naći. Iznenadio sam se kad sam video rezultate”.

Iako rezultati samo povezuju viši nivo ostataka pesticida na namirnicama sa slabijim uspehom IVF, otkriće ne upućuje na direktan uzročno-posledični odnos između pesticida i reproduktivnog zdravlja. Ipak, studija poziva na oprez, budući da je ovo prvi put da se ovakvi rezultati dobiju u istraživanju na ljudima.

Studije na životinjama pokazale su da glodari koji su izloženi pesticidima kroz hranu, imaju veći broj pobačaja i manji broj živorođenih mladunaca.

 

Mnogi su čitali i ove članke:

 

 

Autor/Izvor:b92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Prirodno rešenje za urinarne infekcije

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena E. coli bakterija. Kako biste je...

Pomaže kod upala, reguliše varenje, pritisak i holesterol

Jabuka ima titulu najzdravijeg voća, a spanać najzdravijeg povrća. U poređenju s njima celer je prilično zapostavljen. Kad pročitate 11...

Ojačajte vaš imuni sistem uz ove savete

Vaša ishrana igra veliku ulogu u jačanju imunog sistema. Nažalost, veliki broj ljudi ne jede dovoljno svežeg voća i povrća,...

Čajevi koji čuvaju zdravlje žene

Da se ciklus dovedete u red, preporučuju se trave bogate aminima i alkaloidima. Postoje biljke na koje se oslanjamo s...

Lečenje anksioznosti prirodnim putem

Anksioznost je osećaj straha ili teskobe koji često može biti bezrazložan, da bi ponekad prešao i u napade panike, koji...

Close