• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Parkinson će se otkrivati 10 godina ranije?

06.11.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nova studija tvrdi da bi čulo mirisa moglo da pomogne u otkrivanju Parkinsonove bolesti i deset godina pre razvoja bolesti, piše Neurology.

Naučnici koji rade na ovoj studiji tvrde da su napravili test kojim se može izmeriti nečije čulo mirisa, što bi moglo da pomogne u ranoj dijagnostici i lečenju Parkinsona, pre nego što se pojave simptomi drhtanja i ukočenosti.

Oni su otkrili da je slabije čulo mirisa u slučaju Parkinsonove bolesti izraženije kod muškaraca, iako nije poznato zašto je to tako.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest mozga kojoj nema leka i nije poznato šta je izaziva. Prethodne studije pokazale su da postoji verovatnoća za razvoj bolesti u roku od četiri do pet godina nakon što osoba izgubi čulo mirisa, kaže autor studije Honglei Čen.

On kaže da je testiranje trajalo deset godina i da je uključivalo 2.500 ljudi. Iako ne postoji lek, postoje načini lečenja koji mogu da smanje simptome trešenja ruku, glave, nogu, lica i vilice, ukočenost ruku, nogu ili tela, usporene pokrete i slabu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Loading...

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:


Izvor: Nedeljnik.rs/ B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Parkinsonova bolest

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Namirnica koja čuva liniju, popoljšava varenje i leči kašalj

Ovu namirnicu bi svakodnevno trebalo koristiti u ishrani za zdravlje celog tela, a naročito stomaka, creva i želuca. Na svetu...

Hronična venska bolest

Hronična bolest je posledica ponavljanih dubokih venskih tromboza i tromboflebitisa pa se naziva i postflebitički sindrom. S obzirom na to...

Celerom protiv leukemije

Konzumiranjem hrane kao što su celer i peršun, koja sadrži prirodni flavonoid apigenin, može da se spreči leukemija, zaključili su...

Nemate vremena za doručak, pa pojedete bananu: Zašto to nije dobro?

Svi već znaju da je doručak najbitniji obrok dana, a često u žurbi jedino što stignete da pojedete je banana Svima...

Ovo su načini da izbelite zube bez oštećenja

U slučaju da se pitate zašto su vaši zubi postali žuti mi ćemo vam navesti one najčešće. Godine Ispod gleđi,...

Close