• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Ovo su vrste alergija na sunce

11.07.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Alergija na sunce je reakcija kože na sunčeve zrake određenog spektra, u određeno godišnje doba, ali i u određeno vreme dana.

Važno je da znate da se takva reakcija, koja se naziva alergija na sunce, razlikuje od drugih stanja i promena koje sunčanje izaziva na koži.

Vrste alergija na sunce:

Polimorfne svetlostne erupcije (PLE)

Ovo je najčešći vid alergije na sunce i gotovo dve trećine ljudi sa alergijom na sunce ima zapravo PLE. Javlja se najčešće u proleće kada se koža koja je mesecima bila prekrivena izloži suncu. Pogađa uglavnom mlade žene i ljude sletle puti.

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od vrste PLE, ali uključuju crvenilo, plihove, osip uglavnom na grudima, leđima i unutrašnjoj strani ruku. Iako nije sigurno šta je uzrok, postepeno i umereno izlaganje suncu svakako će biti od pomoći.

Terapija je kod agresivnijih simptoma uglavnom kortikosteroidnim kremama ili antihistaminicima.

Prurigo nodularis

Uglavnom na distalnim delovima ekstremiteta nastaju tvrdi, crvenoljubičasti ili crvenosmeđi nodulusi veličine 1-2 cm u promeru. Površina promena može biti verukoidna, pojačano orožala. Okolna koža je obično hiperpigmentovana. Promene prati jak osećaj svraba, a usled češanja i grebanja nastaju ekskorijacije i kruste. Opštih simptoma nema.

Loading...

Urticario solaris

Etiopatogeneza je nejasna. Spektar zračenja koje može da uzrokuje ovu fotodermatozu je veoma širok (od rentgenskih do infracrvenih zraka). Pretpostavlja se da se pod uticajem spomenutog zračenja u koži oslobađaju antigeni koji uzrokuju alergijsku reakciju ranog tipa.

Fotoalergijska erupcija (fotoreakcija)

Ovo su odložene upalne reakcije koje nastaju kombinacijom sunčevih zraka i određenih hemikalija koje se nanose na kožu (kreme, šminka, parfemi, boje…). Ove reakcije se manifestuju kao nodule koje svrbe na mestima koja su izložena svetlosti.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Alergije, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Lekovite strane žalfije

Žalfija je lek za razne bolesti, o čemu svedoči i njen latinski naziv salvia, što znači 'spasiti'. Ova čudesna biljka...

Spanać povećava mišiće

Naučnici berlinskog univerziteta i Svetska antidopinška agencija (WADA) objavili su da hemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron koja se nalazi u povrću...

Lekovite strane guščije masti

Guščija mast je veoma efikasna kod čestih opstrukcija i kada je potrebno iskašljati sekret nagomilan u plućima. Možete je naći...

Kreme za negu kože lica koje možete sami napraviti

Puno je narodnih recepata za negu kože lica koje su koristile naše bake pre pojave gotovih krema koje možete kupiti...

Lečenje sistemske skleroze

Uzrok i patogeneza sistemske skleroze nisu poznate ali se navode tri moguća mehanizma: promene metabolizma kolagena, vaskularne promene i imunološke...

Close