Ovo niste znali o žgaravici

25

Zdrava želudačna sluznica u dodiru sa hranom izlučuje odgovarajuću količinu hloridnih kiselina.

Te su kiseline potrebne u prvom stadijumu razgradnje hrane.

Želudačna sluznica u normalnom je slučaju dobro zaštićena od kiselina koje sama izlučuje. Ali, kod pojačane proizvodnje kiselina – nakon preobilnog ili masnog obroka, preterane konzumacije kafe, alkohola ili duvana, kod pritiska na želudac (trudnoća) ili u stresnim situacijama – želudačni sokovi ulaze u donji deo jednjaka, izazivajući peckanje, odnosno žgaravicu.

Ako često patite od žgaravice, trebali biste smanjiti unos masnih namirnica, kafe i alkohola, te po mogućnosti (ako ste pušač) prestati pušiti. Preporučuje se dnevni unos hrane rasporediti na nekoliko manjih, laganijih obroka. Vrlo je važno dugo i polako žvakati zalogaje, čime se pospešuje proces razgradnje hrane.

Patite li od viška kilograma, trebali biste smršati. Hrana koja sadrži šećer te namirnice koje izazivaju kiselu reakciju u organizmu, poput voćnih sokova, takođe bi trebalo izbegavati. Ako vam se želudačne tegobe javljaju tokom noći, spavajte na povišenom jastuku, tako da je glava položena iznad visine trupa.

Loading...

Koje lekove koristiti?

U apotekama postoji veliki izbor proizvoda koji pomažu kod pojačane želudačne kiseline i žgaravice. Dele se u dva osnovna tipa: antacidi koji neutrališu višak kiseline u želudcu, dok H2 – antagonisti deluju već na samu proizvodnju želudačne kiseline, tako da je koče i ublažavaju njeno lučenje. Postoje i prirodni preparati, kao oni na bazi kamilice, koji blagotvorno deluju na želudačnu sluznicu.

U svakom slučaju lekove ne biste trebali uzimati bez dogovora sa doktorom, a upotrebljavajte ih samo povremeno.
Imajte na umu da dugotrajni višak želudačne kiseline može upozoravati i na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari su zatvoreni..