• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Ovo bi trebalo da znate o cistama na jajniku

22.05.2016. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Cista na jajniku je benigna formacija( tumor). To je šupljina ispunjena tečnošću, a obložena sluznicom koja luči tečnost koja je ispunjava.

Fit woman with stomach pain

Kucnilekar.com

Postoji nekoliko vrsta cista i to su:

  1. Perzistentni folikul-to nije prava cista. Nastaje neprskanjem folikula koji u fiziološkim uslovima prsne na polovini ciklusa da bi izbacio jajnu čeliju (ovulacija). Može da izazove produšeno krvarenje ili izostanak menstruacije.
  2. Luteinske ciste javljaju se obostrano, na oba jajnika, i vezane su za trudnoću, ali i neke poremečaje u trudnoći. Veličine su mandarine. Najčešće se samo prate i nestaju nakon trudnoće.
  3. Ciste žutog tela nastaju zbog obilnijeg krvarenja u jajniku nakon ovulacije. Ispunjene su krvavim sadržajem (hematomom) koji se vidi na ultrazvučnom pregledu.
  4. Inkluzijske ciste na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika kod prethodnih ovulacija. Retko narastu do veličine oraha.
  5. Endometriotične ciste nastaju kada se u jajniku nalazi izmeštena (ektopična) sluznica materice, terr ili čokoladne ciste sadrže krv, dermoidne ciste su embrionalnog porekla. Ciste na jajniku koje perzistiraju duže od tri meseca trebalo bi da se leče operativno.

Ciste mogu nastajati i nestajati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu ili stres. Promene u telesnoj težini, mršavljenje i gojenju, mogu uzrokovati ciste jajnika. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom, a ciste jajnika s potencijalom nastanka karcinoma javljaju se kod žena starijih od pedeset godina.

Loading...

Mnoge ciste ne daju nikakve simptome i slučajno se otkrivaju prilikom redovne posete ginekologu.
Prvi simptomi koji ukazuju na prisustvo ciste je bol u stomaku kao i pritisak iznutra, osećaj nadutosti,neredovne bolne menstruacije, koje dolaze sa zakašnjenjem.

Lečenje :
Ako cista na jajniku ne vrši pritisak na druge organe nju ne odstranjuju i leče konzervativno, ali ako postoji opasnost uticaja na susedne organe, sprovodi se punkcija ili hirurško odstranjivanje.

Konzervativno lečenje

Pacijentu sa cistom na jajniku prepisuju se vitamini A,B1,E,B6,K i askorbinske kiseline. Pri povišenoj telesnoj težini preporučuju se dijete i fizikalne terapije. Ukoliko konzervativno lečenje ciste na jajniku ne daje rezultate, potrebna je hirurška intervencija.

Hirurško lečenje primenjuje se kod dermoidne ciste na jajniku, kao i kod endometriotične i muciozne ciste. Ovakve intervencije obavljaju se na dva načina: sa punim rezom(klasično), i endoskopski(laparaskopski).

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Cista na jajniku, Zdravi saveti, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Ublažite probleme sa ekcemom uz ove savete

Želimo da vam predložimo par saveta pomoću kojih ćete ublažiti probleme sa ekcemom. Koristite pamučnu odeću da bi koža mogla...

Simptomi i lečenje preponske kile

Preponska kila (ingvinalna hernija ) javlja se kada meko tkivo, obično deo membrane ili deo creva, “viri“ kroz slabe tačke...

Vrste insulina

Vrste insulina i periodi njihovog dejstva Sve vrste industrijski proizvedenog insulina imaju određeno vreme delovanja i dele se u šest...

Simptomi i lečenje kolorektalnog karcinoma

Kolorektalni karcinom (poznat kao rak creva) je ili rak debelog creva (koji uključuje debelo crevo i donji deo digestivnog sistema)...

Hashimoto tiroiditis- simptomi i lečenje

Hašimoto tireoiditis (hronični limfocitni tireoiditis) je autoimuna bolest u kojoj ćelije imunog sistema napadaju vlastito tkivo žlezde. Uzrok nastanka Hashimotovog...

Close