>

Ovi razlozi će vas naterati da jedete masline

1


Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje.

A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Masline imaju mononezasićene masti i vlakna. Ove dve komponente vas čine zadovoljnim i sitim. Osim toga, masline imaju i “negativan unos kalorija”, što znači da je potrebno više kalorija za varenje masline od same masline. A tu su i one dobre masne kiseline koje stimulišu proizvodnju adiponektina – hemikalije koja sagorijeva masti pet sati nakon uzimanja.

Štiti srce

Glavna masna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina.

Otkriveno je da ova zdrava mast poboljšava zdravlje srca, reguliše nivo holesterola i štiti LDL holesterol (loš holesterol) od oksidacije. Neke studije su otkrile da masline i maslinovo ulje mogu smanjiti krvni pritisak.

Jača imuni sistem

Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka.

Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju telo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Štiti od nekih tipova kancera

Zbog sposobnosti masline da podstakne vaš imuni sistem i zaštiti od bolesti, ona takođe ima moć da zaštiti ćelijske membrane od raka.

Loading...

Mnoge studije potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne sprovode testovi, zanimljivo je primetiti da je u mediteranskoj regiji odakle masline potiču i gde se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim zemljama.

Poboljšava pamćenje

Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tela, već i vašeg uma!

Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. Istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za neurohirurgiju Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan uticaj na moždane funkcije.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Lekovite strane belog luka za koje još niste čuli

Verovatno je suvišno reći da je beli luk (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lek. Na prvom...

Evo zašto bi trebalo više da jedete kupine

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina...

Krema koja sprečava starenje kože lica

Ovaj recept za domaću hidratantnu kremu za lice će vas svakodnevno oduševljavati prekrasnim prirodnim mirisom, dok će vam u isto...

Ovaj doručak bi trebalo da imate svako jutro

Tokom leta osvežava, a uz to se i brzo i lagano sprema. Samim tim važi za jednu od najboljih preporuka,...

Ne radite ovo i sačuvaćete vaše zube

Koliko se samo trudimo da sačuvamo naše zube naše navike ih uništavaju. Prema rečima stomatologa Hulijusa Manza, pranje zuba posle...

Close