• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza

26.05.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspešno lečenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života obolelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja pre svega pogađa mlađe ljude.

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije kampanjom “Ne odlaži, vreme je za rad”, nastoji da podigne svest u javnosti o tome koliko je važno da se rano počne sa lečenjem hroničnog artritisa od kojeg u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, a 35.000 njih ima reumatoidni artritis.

Predstavnici tog udruženja i Udruženja reumatologa Srbije pozvali su nadležne institucije da omoguće da rade i oni kod kojih su reumatske i mišićno-skeletne bolesti izazvale invalidnost.

Pomoćnik direktora Instituita za reumatologiju u Beogradu Predrag Ostojić rekao je da se u proseku hronični artritis dijagnostifikuje u roku od godinu dana, a poželjno je najduže tri meseca kako bi se zaustavilo zapaljenje zglobova pre nego što oni budu oštećeni.

Loading...

“Glavni razlozi što nije kraći postupak dijagnoze bolesti je needukovanost stanovništva, zatim lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti slabo prepoznaju tu bolest, a u Srbiji nema ni dovoljno reumatologa”, rekao je Ostojić.

On je istakao da se u Srbiji već deset godina u lečenju hroničnog artritisa primenjuju svi inovativni, biološki lekovi i da tu terapiju prima skoro 2.000 obolelih, među kojima je 200 dece.

To su, kako je objasnio, skupi lekovi, što je ograničenje da budu dostupni većem broju obolelih, pa se koriste u slučajevima kada lečenje klasičnim hemijskim lekovima nije bilo efikasno.

 

MNOGI SU ŠITALI I OVE TEKSTOVE:

 

Autor/Izvor: b92 . Foto: Unsplash
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , , , ,

Kategorija: Artritis, Reumatska obolenja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Ustajemo mrzovoljni i koje su posledice toga?

Ustajete mrzovoljni i ostajete takvi čitav dan, a ne znate pravi razlog takvog stanja... Uzrok za mrzovolju najverovatnije postoji, samo...

Evo zašto bi trebalo da koristite propolis

Propolis pojačava dejstvo antibiotika smanjujući antibiotsku rezistenciju. Sprečava i ublažava upalne procese, smanjuje bolove, poboljšava regeneraciju tkiva i pomaže bržem...

Transrodnost više nije na listi mentalnih oboljenja

Kancelarija stalnog koordinatora UN u Srbiji saopštila je da se u okviru ovonedeljne Svetske zdravstvene skupštine u Ženevi, transrodnost uklanja...

GAPS dijeta rešava nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema

Autorka ovog režima tvrdi da poseban način ishrane može da izleči anksioznost, depresiju, autizam i ADHD, kao i upalne bolesti...

Jogurt dijeta: Za tri dana, dva kilograma manje

Ovo je vreme godine kada svi pričaju o jogurt dijeti. Postoji velika i mala jogurt dijeta. Prva velika traje sedam...

Close