Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza

50

Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspešno lečenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života obolelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja pre svega pogađa mlađe ljude.

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije kampanjom “Ne odlaži, vreme je za rad”, nastoji da podigne svest u javnosti o tome koliko je važno da se rano počne sa lečenjem hroničnog artritisa od kojeg u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, a 35.000 njih ima reumatoidni artritis.

Predstavnici tog udruženja i Udruženja reumatologa Srbije pozvali su nadležne institucije da omoguće da rade i oni kod kojih su reumatske i mišićno-skeletne bolesti izazvale invalidnost.

Pomoćnik direktora Instituita za reumatologiju u Beogradu Predrag Ostojić rekao je da se u proseku hronični artritis dijagnostifikuje u roku od godinu dana, a poželjno je najduže tri meseca kako bi se zaustavilo zapaljenje zglobova pre nego što oni budu oštećeni.

Loading...

“Glavni razlozi što nije kraći postupak dijagnoze bolesti je needukovanost stanovništva, zatim lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti slabo prepoznaju tu bolest, a u Srbiji nema ni dovoljno reumatologa”, rekao je Ostojić.

On je istakao da se u Srbiji već deset godina u lečenju hroničnog artritisa primenjuju svi inovativni, biološki lekovi i da tu terapiju prima skoro 2.000 obolelih, među kojima je 200 dece.

To su, kako je objasnio, skupi lekovi, što je ograničenje da budu dostupni većem broju obolelih, pa se koriste u slučajevima kada lečenje klasičnim hemijskim lekovima nije bilo efikasno.

 

MNOGI SU ŠITALI I OVE TEKSTOVE:

 

Autor/Izvor: b92 . Foto: Unsplash

Komentari su zatvoreni..