• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Otklanjanje katarakte ultrazvučnom operacijom

13.08.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva.

Operacija katarakte traje desetak minuta, radi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata.

Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije.

Prva kontrola je prvi dan posle operacije, a druga posle sedam dana. Prvih mesec dana potrebno je ukapavati kapi u operisano oko kako bi se osigurao miran i uspešan postoperativni tok.

Jedini način za lečenje katarakte je hirurško uklanjanje zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog sočiva na njegovo mesto. Ne postoje kapi ili drugi lekovi koji mogu da izleče i uklone kataraktu. Do pre dvadesetak godina, dok nije postojalo ultrazvučno uklanjanje katarakte, čekalo se da katarakta potpuno sazri, jer je jedino tad bilo moguće uklanjanje zamućenog sočiva.

Danas, fakoemulzifikacija, ili ultrazvučno uklanjanje katarakte se radi čim pacijent primeti da mu je pao vid i da mu to smeta u svakodnevnim aktivnostima. Kad će katarakta zasmetati pacijentu i kad će se on odlučiti na operaciju je prilično individualna stvar. Ono što treba znati je da nikako ne treba čekati da katarakta potpuno sazri i da pacijentu potpuno padne vid, zato što je u tom slučaju znatno teže odrediti dioptriju sočiva koje se ugrađuje u toku operacije. Takođe su i komplikacije u toku operacije katarakte, iako veoma retke, ipak češće kod uznapredovalih i zrelih katarakti.

Loading...

Pre same operacije potrebno je oderediti jačinu sočiva koje se ugrađuje, što se može uraditi ultrazvukom ili naprednijom i preciznijom metodom optičke biometrije pomoću Wavelight Biographa. Obično se u toku operacije pacijentima ugrađuje sočivo koji će im omogućiti dobar vid na daljinu bez nošenja naočara. U tom slučaju, pacijenti posle operacije vide dobro na daljinu bez naočara (pod daljinom se podrazumeva sve dalje od jednog metra), dok za čitanje i rad na blizu nose naočare.

Kod pacijenata koji su ceo život bili kratkovidi i koji su navikli da vide na blizinu bez nošenja naočara, se obično ugrađuje sočivo koje im to omogućuje i posle operacije katarakte, dok za gledanje na daljinu i posle operacije nose naočare.

Sve ovo se radi u dogovoru sa pacijentom i da li će pacijentu biti ugrađeno sočivo koje će mu omogućiti da dobro vidi na daljinu ili na blizinu bez nošenja naočara, zavisi od njegove želje i svakodnevnih aktivnosti koje upražnjava.

Pored ovih sočiva, kod nekih pacijenata je moguće ugraditi i specijalna multifokalna sočiva, koja omogućavaju pacijentima dobar vid na svim udalejnostima bez nošenja naočara.

Autor: Očna Bolnica Profesional

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bolesti oka, Katarakta, Oftalmologija, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Od sutra svakog dana pijte po jednu kašiku maslinovog ulja

Već prvog dana, primetićete neverovatnu promenu! Maslinovo ulje se od davnina koristi u mnoge svrhe: za lepotu, lečenje, ishranu... Ovo...

Šta sve leči list vinove loze

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, gvožđa, vlakana, riboflavina, folata,...

Ren- Savršeno rešenje za skidanje sala sa stomaka

Ren je biljka sa višegodišnjim zelenim listovima, belim korenom i oporim ukusom. U ishrani se najčešće koristi koren rena, ali...

Aloja vera i njen uticaj na zdravlje

Aloja vera poseduje izuzetne mogućnosti na polju medicine. Rastući u veoma ekstremnim uslovima ova biljka iskorišćava vitalne resurse koji joj...

Ovaj napitak uspešno leči ove zdravstvene probleme

Ovim tekstom predstavljamo vam napitak koji provereno leči ove zdravstvene probleme. Sve što vam treba jeste jedna supena kašika maslinovog...

Close