• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Onkolozi otkrili kad rizik od raka drastično raste: Ove žene su najugroženije!

11.01.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Reč je pogotovo o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože

Kod žena koje godinama rade noćne smene rizik od razvoja nekih tipova karcinoma za gotovo 20 odsto je veći nego kod osoba koje rade u dnevnim smenama, pokazali su rezultati nekoliko studija objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”.

 

Reč je pogotovo o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje. Studijom su obuhvaćeni rezultati analize koja je trajala 60 nedelja tokom kojih su prikupljeni podaci o 114.628 slučajeva raka na 3,9 miliona učesnika iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Azije. Naučnici, među kojima i glavna autorka studije, onkolog doktorka Ksueliei Ma, s kineskog Univerziteta Sečuan, nastojali su da ustanove u kojoj meri noćni rad tokom dugog niza godina utiče na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. Rezultati njihove studije pokazali su da žene koje godinama rade noćne smene imaju 19 odsto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma.

 

“S obzirom na sve veću rasprostranjenost smenskog rada u svetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pažnju javnosti”, rekla je doktorka Ma. Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena koje su radile u noćnim smenama, u odnosu na žene koje su retko ili nisu uopšte bile izložene noćnim smenama.

Loading...

 

 

Studija je pokazala i da su, kada je reč o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smenama. Kod njih je mogućnost od razvoja karcinoma dojke bila veća za 58 odsto, od gastrointestinalnog karcinoma za 38 odsto i od raka pluća za 28 odsto u odnosu na žene koje su radile tokom dana. Autori napominju da su povećane brojke koje se odnose na medicinske sestre verovatno odraz opsežnijeg medicinskog znanja medicinskih sestara i činjenice da se one upravo zbog toga češće podvrgavaju lekarskim pregledima od žena iz ostalih zanimanja.

 

“Rezultati upućuju na potrebu osmišljavanja programa zaštite zdravlja žena koje rade u noćnim smenama, odnosno na potrebu redovnih lekarskih pregleda i preventivnom podvrgavanju tumor markerima”, savetuju kineski onkolozi.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

Stil/Kurir Foto: Shutterstock
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Ciste na dojkama, Onkologija, Rak dojke

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Saznajte zašto bi trebalo svake godine da se vakcinišemo protiv gripa

Postoji dobar razlog zašto bi svake godine trebalo da se vakcinišemo protiv gripa. Naime, svaka nova vakcina smanjuje rizik od...

Efikasni prirodni lekovi protiv opadanja kose

Iako rast i opadanje kose idu jedno uz drugo, gubitak kose uveliko zavisi od svakodnevnog stresa i gena. Ukoliko imate...

Saveti kako da održite krvni pritisak pod kontrolom

Saznajte kako da držite pritisak pod kontrolom bez upotrebe lekova. Jedite bademe Bademi sadrže veoma male količine natrijuma, što je...

Zaboravite na vijagru, stiže efikasnije rešenje za muškarce

U pitanju je tečni eksploziv, koji je toliko nestabilan da bi samim ispadanjem na pod mogao da vas digne u...

Eliksir zdravlja: Leči srce i kožu, poboljšava varenje

Ukoliko tragate za efikasnim prirodnim lekom za varenje, srčane probleme, kosu, kožu ili mršavljenje, obavezno dodajte vašoj ishrani laneno ulje....

Close