• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Neke vrste raka brže usmrte pacijenta

23.04.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Naučnici s instituta Fransis Krik razvili su način analiziranja razvoja svakog pojedinačnog tumora kako bi predvideli njegovo buduće ponašanje.

Istraživanje raka bubrega pokazalo je da su kod nekih pacijenata tumori zloćudniji, dok drugi nikad ne postanu agresivni i možda ne zahtevaju lečenje već samo praćenje.

“Mi zaista nemamo alate za razlikovanje karcinoma koje treba da lečimo i one koje treba da pratimo”, kaže naučnica Samra Turajlik. 

Jedan karcinom može brzo da usmrti pacijenta, dok drugi pacijent, uz naizgled isti takav rak, može da živi decenijama nakon lečenja, što predstavlja neizvesnost i za pacijenta i za onkologa.

Tokom istraživanja objavljenog u časopisu Sel analiziran je rak bubrega stotinu pacijenata, a naučni tim sproveo je genetska istraživanja kako bi analizirao istoriju svakog raka.

Pokazalo se da s rastom i razvojem karcinomi sve više mutiraju, a različiti delovi tih tumora počinju da mutiraju na različite načine.

Naučnici su uzimali brojne uzorke iz različitih delova karcinoma i zatim proučavali koliko su ti delovi slični.

To im je omogućilo da sastave svojevrsnu evolucionu istoriju svakog tumora.

“To takođe može da nam pokaže kojim putem će se razvijati tumor”, kaže Turajlik. 

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su podelili karcinome bubrega u tri kategorije: vrlo zloćudne od početka, prelazne i relativno dobroćudne.

Kod najzloćudnijih oblika zabeležene su raširene i brze mutacije i karcinomi su rasli toliko brzo da su se verovatno proširili telom i pre nego što su otkriveni.

U tim slučajevima operacija kojom se otklanja primarni tumor može da odloži tretmane koji bi mogli da uspore napredovanje bolesti, napominju naučnici.

Loading...

Najdobroćudniji oblici karcinoma ponašali su se suprotno. Njihov rast bio je toliko spor da nikad nisu predstavljati problem za pacijenta. Bilo je samo potrebno pratiti ih, kažu naučnici.

Kod prelaznih oblika postojali su izgledi da se u početku prošire na još samo jednu lokaciju u telu i u takvom slučaju bi bilo prihvatljivo njihovo operativno lečenje, piše 24 sata.

Doktor Turajlik kaže kako naučni tim nema nedoumice u vezi sa tim da li su rezultati istraživanja primenljivi i na druge vrste karcinoma.

Istraživanje je pokazalo i da su se najranije mutacije u karcinomu događale i do 50 godina pre otkrivanja raka bubrega. 

Direktor britanske Organizacije za istraživanje raka Harpal Kumar kaže da je istraživanje prelomno jer su lekari već godinama suočeni sa situacijom u kojoj naizgled iste dijagnoze kod pacijenata imaju potpuno različite ishode.

“To je izuzetno značajno zbog toga što ćemo, nadam se, moći da predvidimo kojim će putem rak ići kod svakog pojedinačnog pacijenta, što to će nas dovesti do tretmana prilagođenih pojedinačnim potrebama pacijenata”, rekao je.

 

Mnogi su čitali o ove tekstove:

B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Kancer, Onkologija

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Čaj koji često pijemo može da dovede do otkazivanja jetre

Iako ga mnogi piju kao pomoć pri mršavljenju, zeleni čaj može biti i poprilično opasan. Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati...

Pronađite način da oboleli od melanoma dobiju odgovarajuću terapiju

Članovi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) učestvovali su danas na Beogradskom maratonu i ukazali na značaj zdravih životnih navika...

Najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu u KCS

Klinika za urologiju KCS dobila je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu, a za njega su ministarstvo zdravlja i...

Osteoporoza- podmukla bolest današnjice

Osteoporoza tiha i podmukla bolest današnjice. Kosti su živo tkivo i u stalnom su procesu fizike ili hemijske promene. One...

Uz ovaj trik s ledenim čajem lice će vam blistati

Nega lica jedan je od prioriteta gotovo svake žene. Često posežemo za šminkom u nastojanju da prikrijemo određene nepravilnosti ili...

Close