• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Naučnici konačno objasnili zbog čega zglobovi pucketaju

02.04.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Američki i francuski naučnici istraživali su nastanak zvuka pucketanja zglobova, čije proizvođenje nervira mnoge ljude. Mnogo je više, međutim, onih kojima zgobovi vrlo često pucketaju.

Prepoznatljiv zvuk može da se objasni sa tri različite matematičke jednačine, objašnjavaju naučnici koji tvrde da do zvuka pucketanja zglobova dolazi zbog malih mehurića koji pucaju u tečnosti zglobova prilikom promene pritiska.

O tom fenomenu raspravlja se skoro ceo vek, a sada je njime počeo da se bavi i student prirodnih nauka Vinit Čandran Suja, pošto mu se pucketnje zglobovima dogodilo na času, piše Bi-Bi-Si.

Sa svojim profesorom, doktorom Abdulom Barakatom, razvio je tri jednčine koje objašnjavaju zvuk koji nastaje kada “lomimo” prste na rukama, odnosno zglobove.

“Prva jednačina opisuje varijacije pritiska unutar našeg zgloba kada pucketamo njima, druga opisuje varijacije veličine mehurića tečnosti, kao odgovor na varijacije pritiska, dok treća jednačina povezuje veličinu varijacije mehurića sa onima koji proizvode poznati zvuk”, objašnjava doktor Barakat, profesor na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Loading...

“Kada pucketamo zglobovima, mi ih ustvari razdvajamo, a kada to činimo, pritisak se smanjuje. Pojavljuju se mehurići u tečnosti koja ‘podmazuje’ zglobove, poznatoj kao sinovijalna tečnost. Tokom procesa pucketanja zglobova, dolazi do različitih varijacija pritiska u zglobu, što prouzrokuje veliku brzinu kretanja mehurića, a to dovodi do zvuka koji povezujemo sa pucketanjem”, zaključio je Čandran Suja.

 

Mnogi  su čitali i ove tekstove:

 

B92 Foto: Thinkstock
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Bolesti kostiju, Trebate znati, Trnjenje ruku

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Nije PMS, a ni trudnoća: Ovo su simptomi OPAKE bolesti jajnika – prepoznajte ih NA VREME!

PMS-Od velike je važnosti da obratite pažnju na svoje telo i kako bi na vreme saznali ako se nešto potencijalno...

Naučnici pronašli lek koji uništava superbakterije

Istraživači sa Univerziteta Braun razvili su novu vrstu antibiotika koja ubija superbakterije, piše Dejli mejl. Naučnici su tokom eksperimenta uspeli...

Zanimljiv lek za probleme sa zglobovima,artritisom…

Već neko vreme na svim stranama sveta možemo se susresti sa neobičnim ali efikasnim lekom za probleme sa zglobovima, kostima,...

Prirodni lek za jačanje korena kose

Možete i da ga grickate da biste snabdeli organizam dragocenim sastojcima, ali ako želite da ojačate koren kose, od oraha...

Grickanje noktiju je opasan problem

Psiholozi savetuju osobama s ovim problemom da obrate pažnju na to u kojim situacijama imaju potrebu za grickanjem. Ako je...

Close