• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Naša reakcija na stres ima nekoliko faza

05.02.2019. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Svetska zdravstvena organizacija definisala je stres na radnom mestu kao rezultat mešavine očekivanja i pritiska na osobu sa jedne strane, i znanja i mogućnosti, sa druge strane.

Ukoliko postoji konflikt na poslu, onda se stvaraju uslovi za neprijatan rad, kao i neprijateljski odnosi među zaposlenima, koji mogu da imaju negativne posledice kako na posao, tako i na privatni život. Sve to izaziva pojavu stresa.

Mađarski naučnik, endokrinolog Hans Selie, prvi je dokazao još 1925. godine kako prisustvo nečega, što je kasnije nazvao “stres”, utiče na ljudski organizam. Definisao je i genezu stresa kod pojedinca, pišu Novosti.

Po njemu, reakcija na stres teče kroz nekoliko faza:

    • U početnoj fazi javlja se uzbuna tela, što znači da se telo kreće u pravcu stresa, ubrzava se rad srca i krvni pritisak raste.

 

    • U narednoj fazi suočavanja sa stresom dolazi do porasta hormona kortizola u krvi, potom šećera i insulina, kao i oslobađanja masnih kiselina u cirkulaciju.

 

  • U trećoj fazi, zbog dugotrajnog odupiranja stresu dolazi do iscrpljivanja organizma, što se manifestuje hroničnim umorom, slabljenjem mentalne funkcije i potištenošću, kao i smanjenjem imuniteta.

Da ne bi došlo do ovih neželjenih reakcija organizma kao posledice stresa, potrebno je uskladiti osnovne parametre na poslu: jasna organizaciona struktura, jasan opis poslova, vođenje računa o poslovnom bontonu.

Loading...

Treba izgraditi kulturu pozitivnog takmičenja i timske saradnje, osmisliti treninge za razvoj potencijala grupe, primenjivati etiku u radu i obuku za prevazilaženje konflikata. Takođe, valja i uspostaviti ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Svetska zdravstvena organizacija je takođe definisala i zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Autor/Izvor: b92 Foto: Pixabay
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , , ,

Kategorija: Sedativi, Stres, Trebate znati, Živeti zdravo

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka u organizmu

Evo koji simptomi ukazuju da bi možda trebalo da pojačate unos cinka, bilo malom promenom načina ishrane, bilo uzimanjem suplemenata....

Trajno rešenje za hemoroide – THD metoda

Šta su hemoroidi? Kroz istoriju je poznato da je još  Aristotel  lečio hemoroide, međutim oni se smatraju bolešću modernog doba....

Biljke koje su savršene za očuvanje vašeg zdravlja

Predstavljamo vam par biljaka koje čine čudo za vaše zdravlje. Valerijana Onima koji imaju probleme sa snom, preporučuje se biljka...

Izbegnite viruse uz ove savete

Oni koji se nikad ne razboljevaju nisu blagosloveni "nadljudskim" imunitetom, ali jako vode računa o sebi i pridržavaju se zdravih...

Kako i koliko dugo da vežbate- Saveti

Da biste bili zdravi, morate biti fizički aktivni. Ali, nije uvek lako proceniti koliko nam je fizičke aktivnosti dovoljno da...

Close