• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Namirnica koja čuva liniju, popoljšava varenje i leči kašalj

06.11.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ovu namirnicu bi svakodnevno trebalo koristiti u ishrani za zdravlje celog tela, a naročito stomaka, creva i želuca.

Na svetu postoji više od dve hiljade vrsta bibera, ali najpoznatiji su crni, beli, zeleni i crveni biber. Prema mišljenju lekara alternativne medicine, crni biber ima najviše lekovitih svojstava, a dobija se sušenjem zelenog bibera na suncu. Ovaj začin potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama unazad koristio i kao sredstvo za razmenu robe. Bogatstvo za vreme Rimskog carstva merilo se zalihama bibera.

Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K. Poznat je po tome što podstiče apetit, pospešuje varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje creva. Odličan je za sprečavanje nadimanja stomaka i nastanka gasova. Osim toga, crni biber podstiče lučenje hlorovodonične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih hranljivih materija.

Biber podstiče i znojenje, kao i izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebalo bi češće da jedu crni biber jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji s kuvanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina i nekog lekovitog bilja, dobićete prirodni lek protiv kašlja. 

Loading...

Pomoću crnog bibera možete i da smanjite nivo holesterola u krvi i na taj način smanjite rizik od srčanih bolesti. Biber može da pomogne i kod izbegavanja kardiovaskularnih oboljenja i problema s jetrom.

Crni biber često se koristi i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti. Takođe možete da ga koristite i kao piling za smanjenje celulita na koži, a ukoliko nekoliko puta nedeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, sprečićete bolesti desni i zubobolju.

Lekovita dejstva crnog bibera su brojna, a ukoliko volite da konzumirate ovaj začin, najbolje je da ga kupujete u zrnu i meljete ga kod kuće jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus. Biber uvek čuvajte na zatvorenom, tamnom i suvom mestu.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Biber, Crni biber, Crveni biber

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Hronična venska bolest

Hronična bolest je posledica ponavljanih dubokih venskih tromboza i tromboflebitisa pa se naziva i postflebitički sindrom. S obzirom na to...

Celerom protiv leukemije

Konzumiranjem hrane kao što su celer i peršun, koja sadrži prirodni flavonoid apigenin, može da se spreči leukemija, zaključili su...

Nemate vremena za doručak, pa pojedete bananu: Zašto to nije dobro?

Svi već znaju da je doručak najbitniji obrok dana, a često u žurbi jedino što stignete da pojedete je banana Svima...

Ovo su načini da izbelite zube bez oštećenja

U slučaju da se pitate zašto su vaši zubi postali žuti mi ćemo vam navesti one najčešće. Godine Ispod gleđi,...

Evo koliko su enzimi bitni za naš organizam

Reč je o specifičnim materijama tj. supstancama koji, pored toga što su nosioci života, pokreću vegetativni život u biljkama, životinjama...

Close