• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu u KCS

21.04.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Klinika za urologiju KCS dobila je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu, a za njega su ministarstvo zdravlja i KCS izdvojili nešto više od 48 miliona dinara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je, prilikom obilaska Klinike za urologiju, da će na novom aparatu godišnje biti lečeno nešto manje od dve hiljade pacijenata i da aparat predstavlja zlatni standard u toj oblasti medicine.

“Aparat štedi zdravo tkivo, a tretira samo kamen. Uspešnost je oko 90 odsto”, rekao je Lončar. 

On je dodao da je nabavka najsavremenijeg aparata za razbijanje kamena u bubregu potvrda odluke ministarstva zdravlja da sve zdrastvene ustanove dobijaju najsavremeniju dijagnostičku opremu i u aparate.

Aparat deluje na principu mehaničkih elektro-magnetnih talasa visoke voltaže i ima mogućnost pozicioniranja kamena pomoću rendgena ili ultrazvuka i jedini je ove vrste u našoj zemlji.

Loading...

Direktor KCS Milika Ašanin naglasio je da je novim aparatom ta zdrastvena ustanova kompletirala usluge zbrinjavanja pacijenta sa kamenom u bubrezima.

On je dodao da je Kilinka za urologiju KCS zdrastvena ustanova u kojoj se zbrinjavaju pacijenti iz cele Srbije, te da će dve trećine pacijenata koji će biti tretirani novim aparatom biti iz unutrašnjosti.

Direktor Klinike za urologiju Zoran Džamić rekao je da su lekari obučeni za rad na aparatu i da se nada da je za narednih 15 godina rešen problem zbrinjavanja pacijenata sa kamenom u bubregu i urinarnim putevima.

Na ovom aparatu dnevno može biti tretirano sedam do 12 pacijenata.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

B92
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , ,

Kategorija: Trebate znati, Zanimvljivosti

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Osteoporoza- podmukla bolest današnjice

Osteoporoza tiha i podmukla bolest današnjice. Kosti su živo tkivo i u stalnom su procesu fizike ili hemijske promene. One...

Uz ovaj trik s ledenim čajem lice će vam blistati

Nega lica jedan je od prioriteta gotovo svake žene. Često posežemo za šminkom u nastojanju da prikrijemo određene nepravilnosti ili...

Oprez! Jedete li opasnu hranu? Ako ovo konzumirate rizikujete rak creva!

Kako biste sprečili opaku bolest, bitno je da vodite računa koje namirnice unosite u svoj organizam.   Rak creva je...

Šta promene na noktima govore o vašem zdravlju

Kažu da su nokti ogledalo našeg zdravlja. Na noktima je moguće primetiti brojne probleme i bolesti pa je važno dobro...

Čaj kojim se leče mnoge bolesti!

Prema najnovijim istraživanjima, čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa u poređenju sa zelenim čajem koji je na glasu kao...

Close