• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Način kako da se izborite sa gorušicom

20.09.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Verovatno ste bar jednom u životu iskusili taj neprijatan osećaj koji nam stvara gorušica, ali možda ne znate šta dovodi do toga.

Gorušica najčešće počinje osećajem neprijatnog žarenja otprilike iza grudne kosti, ali osećaj može i da se “penje” uz grlo, dovodeći do kiselo-gorkog ukusa u ustima.

Bol se često pojačava posle jela, kad smo u ležećem položaju, ili uveče, a iako ova neprijatnost u najvećem broju slučajeva nije razlog za ozbiljnu zabrinutost, može da smeta ako se često javlja.

Na svu sreću, ako od gorušice patite samo povremeno, problem se lako rešava malim promenama u životnim navikama, ili (što je lakši, ali ne uvek i pametniji put) antacidima, lekovima koji se mogu kupiti i bez recepta.

Šta je gorušica?

Čak trećina populacije pati od gorušice i podrigivanja iza čega se najčešće krije gastroezofagealna refluksna bolest. Do te neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na nivou spoja između jednjaka i želuca gde slabost ventilnog mehanizma dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Pošto je sadržaj želuca izuzetno kiseo, eto problema.

Šta je izaziva?

Gorušicu može da izazove mnogo toga – različita hrana, naročito ljuta, masna ili začinjena, pića kao što su kafa ili alkohol, i… pa, životne navike. Pušenje, na primer. Osim toga, verovatnoću da vas snađe ova muka povećavaju i višak kilograma, stres, anksioznost i trudnoća.

Češće se javlja kod odraslih, naročito u srednjim i poznijim godinama, ali generalno može da snađe svakoga.

Loading...

Ali, ako imate gorušicu češće od recimo dvaput nedeljno, ili ona potraje duže od dve nedelje, idite kod lekara, pošto u tim slučajevima gorušica može biti simptom ozbiljnijih stanja.

Da li soda bikarbona “leči” gorušicu?

Osobe koje povremeno muči gorušica znaju da je jedan od efikasnijih “lekova” iz kućne radinosti soda bikarbona razmućena u malo vode. Ipak, iako stvarno pomaže, ako imate neko hronično oboljenje zbog kojeg redovno uzimate terapiju, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom. Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je lako dostupna i njena primena u najvećem broju slučajeva je bezbedna.

Pošto je alkalna, soda bikarbona zaista može da neutrališe želudačnu kiselinu, ali ako uzimate neke lekove, proverite sa svojim lekarom da li uzimanje sode bikarbone može nepovoljno da utiče na dejstvo leka.

PROITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Prirodni lekovi, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Savet stručnjaka: Evo kako da napravite nedeljni plan treninga

Ukoliko nemate mnogo iskustva sa trčanjem, pravi savet je da potražite pomoć od stručnjaka. Evo kako da napravite nedeljni plan...

Srbija je dobila savremeni centar za “Iks nož”, a ovako će izgledati lečenje u njemu

Pacijenti oboleli od malignih bolesti u Srbiji od 1. novembra moći će da se leče najsavremenijim iks-nožem, na kojem će...

Dobar je ako se koristi u malim količinama

Uzet u malim dozama uveče pre spavanja, aspirin snižava nivo krvnog pritiska kod osoba kod kojih se smatra da postoji...

Čaj koji je od važnog značaja za naše telo

Čaj od korena đumbira bogat je vitaminima B6 i C, zatim kalijumom, magnezijumom i cinkom, a sadrži i više vrsta...

Kada nestane ovaj hormon u telu, više nema ORGAZMA. A način na koji možete da ga prirodno povećate je TAKO JEDNOSTAVAN, otkriva doktorka

Ovaj hormon ima veliku ulogu u bliskosti. Odrasli kojima nedostaje oksitocin često žive sami ili su razvedeni i svaki kontakt...

Close