• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Razlozi učestalog mokrenja

12.06.2016. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Učestalo mokrenje može biti bezbolno ili bolno,a mnogo se češće javlja u žena, još češće u trudnoći,a ne mora uvek biti neka bolest,ali zato može znatno pokvariti kvalitetu života.

mo

U daljem tekstu navodimo neke od razloga učestalog mokrenja

Upala mokraćne bešike( cystitis)

Kada se javljaju promene u izlučivanju mokraće u vidu čestog mokrenja,čak na 15 do 20 minuta iz peckanje žarenje ili bolove,ali javi se promena u boji izgledu ,mirisu mokraće.

Previše vode

To je jedan od najčešćih razloga za pojačano mokrenje jeste baš intenzivna želja da se dovoljno hidrirate. Organizam ima veoma istančan sistem za kontrolu količine vode i ako pokušate da ga natovarite vodom u strahu od dehidratacije može vam se vrlo lako desiti da noć provedete na putu od kreveta do toaleta. Dve do 3 litre vode više je nego dovoljno za svakoga.

Premalo vode

Ako ne pijete dovoljno vode onda se može desiti da zaradite urinarnu infekciju (infekciju mokraćnih puteva), što je za posledicu imati učestalo, ali sad i bolno, mokrenje.

Kafa, kola

Kofein, pored toga što je jedini prirodni „sagorevač masti“ je i veoma moćan diuretik.Vrlo je lako moguće da su česte posete toaletu posledica pojačanog unosa pića sa kofeinom i iako će vam metabolizam biti u ovom slučaju svakako ubrzan.

Kiselo voće

Loading...

Pomorandže, limun, grejpfrut, mandarine, limun i limete, pa čak i ananas dovode do pojačanog izlučivanja vode iritacijom mokraćne bešike. Ovde naravno spadaju i brusnice koje sprečavaju urinarnu ifnekciju ne samo sprečavanjem nakupljanja bakterija na zidovima mokraćnih puteva već i čestim ispiranjem bešike.

Dijabetes

Učestalo mokrenje je jedan od najčešćih simptoma dijabetesa. Kad ima previše glukoze u krvi, bubrezi moraju ubrzati svoju funkciju kako bi je se oslobodili. Zbog toga bi mogli mokriti do 20 puta u jednom danu!

Trudnoća

Kako vaša maternica raste, ona stvara pritisak na mokracnu besiku pa tako izaziva učestalo mokrenje.

Stres i strah

To se događa kada imate neki važan ispit, ili kada ste zabrinuti.

Hormonalna neravnoteža koja je uzrokovana hiperaktivnošću štitne žlezde može učiniti da želite mokriti sve vreme.

Klimakterijum je ogromna hormonska promena u telu. To dovodi do mnogih fizioloških promena i često mokrenje može biti jedan od njih.

Proširenje prostate i prostatitis kod muškog pola.

Pregled urina je prvi korak u postavljanju dijagnoze.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Trudnoća, Urologija, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Zdravi zubi

Većina ljudi smatra lep i zdrav osmeh privlačnim. Pitanje koje se često postavlja stomatolozima jeste šta treba raditi i čega...

Uticaj vremenskih promena na zdravlje

Nagla promena vremena iz hladnog u toplo ili obrnuto, koju upravo ovih dana doživljavamo, nije bezopasna ni za zdrave, a...

Poremećaj rada štitaste žlezde

Štitasta žlezda je žlezda sa unutrašnjim lučenjem oblika leptira ili štita lokalizovana u vratu,koja svojim radom učestvuje u gotovo svim...

Kako lečiti 5 najčešćih kožnih problema

Čak 80 odsto mladih starosti između 12 i 24 godine pati od akni, a najmanje 30 odsto odraslih imalo je...

Fotooštećena koža- slmptomi

Štetni uticaji sunčevih zraka odavno su utvrđeni. Većina belaca ispoljava znake fotooštećenja pre 50. godine života, u značajnom je porastu...

Close