• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Mišićni reumatizam

03.04.2018. | Postavio | Komentar Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Mišićni reumatizam – Fibromijalgija

 

Sam naziv fibromijalgija potiče iz tri reči – fibro = vezivno tkivo, myo = mišić, algia = bol – a znači bol u vezivnom tkivu i mišićima. To je poseban oblik reumatizma, koji karakteriše nelagodnost, rasprostranjeni bol i brojne bolne tačke po telu. Može se manifestovati kao ukočenost zglobova, bol u tkivima oko zgloba, mišićima, ligamentima, potkožnom tkivu, pri čemu nema znakova zapaljenja.

Uzrok nastanka

Iako je bolest poznata već 150 godina, njeni uzroci nisu utvrđeni. Vrlo je učestala, posebno u razvijenim zemljama. Zbog neobjašnjenog uzroka nastanka i nedovoljno utvrđenih kriterijuma za postavljanje dijagnoze, bolest se u svetu naziva raznim imenima: fibromijalgija, fibromiozitis, vanzglobni reumatizam, mišićni reumatizam, miofascitis, tenzijski reumatizam. 80-90% pacijenata čine žene, u rasponu od 30-60 godina, a može se javiti i u dečjem uzrastu ili biti naslednog karaktera.

Glavni simptomi su bol i povećana osetljivost na bol, ukočenost, subjektivni osećaj oticanja zglobova i prisutni su kod 98% bolesnika. Tegobe mogu trajati nekoliko meseci do nekoliko godina.

Nereumatski simptomi prisutni su kod 90% bolesnika – hronični umor, glavobolja, razdražljivost (anksioznost), poremećaji sna, gubitak raspoloženja, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, iznenadno nepravilno lupanje srca, česta potreba za mokrenjem i bol u području mokraćnog mehura. Žene s fibromijalgijom sklonije su premenstrualnom sindromu.

Iako fibromijalgija uzrokuje brojne simptome koji mogu biti veoma neugodni, ne ostavlja organska oštećenja na mišićima i zglobovima.

Lečenje

Za lečenje fibromijalgije ne postoji specifičan lek, ali postoje mnogi lekovi i sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Za ublažavanje bola mogu se primeniti oralni NSAIL (u obliku tableta) ili lokalni antireumatski gelovi koji se nanose na bolna mesta. Postoji i alternativno lečenje koje obuhvata terapiju masažom, akupresuru, akupunkturu i kiropraktiku.

Saveti i preventiva

Promene u načinu života mogu bitno uticati na smanjenje simptoma fibromijalgije:

1. Pravilna ishrana
2. Redovno vežbanje..
3. Izbegavati konzumiranje alkohola i cigareta , i smanjiti unos kofeina, naročito pre spavanja.
4. Osigurati dobar san i odmor tokom dana. Stres i slab san pogoršavaju simptome fibromijalgije, pa je poželjno izbegavati stresne situacije.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Bolesti, Fibromijalgija, Neurohirurgija, Reumatska obolenja, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Ostavite Komentar

You must be Prijavi se ostavi komentar.

Read previous post:
Naučnici konačno objasnili zbog čega zglobovi pucketaju

Američki i francuski naučnici istraživali su nastanak zvuka pucketanja zglobova, čije proizvođenje nervira mnoge ljude. Mnogo je više, međutim, onih...

Nije PMS, a ni trudnoća: Ovo su simptomi OPAKE bolesti jajnika – prepoznajte ih NA VREME!

PMS-Od velike je važnosti da obratite pažnju na svoje telo i kako bi na vreme saznali ako se nešto potencijalno...

Naučnici pronašli lek koji uništava superbakterije

Istraživači sa Univerziteta Braun razvili su novu vrstu antibiotika koja ubija superbakterije, piše Dejli mejl. Naučnici su tokom eksperimenta uspeli...

Zanimljiv lek za probleme sa zglobovima,artritisom…

Već neko vreme na svim stranama sveta možemo se susresti sa neobičnim ali efikasnim lekom za probleme sa zglobovima, kostima,...

Prirodni lek za jačanje korena kose

Možete i da ga grickate da biste snabdeli organizam dragocenim sastojcima, ali ako želite da ojačate koren kose, od oraha...

Close