• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Međunarodni dan dece obolele od raka – 15.februar 2016

15.02.2016. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

U okviru Kalendara javnog zdravlja, 15. februar se obeležava kao “Međunarodni dan dece obolele od raka“.

15.-februar-Medjunarodni-dan-dece-obolele-od-raka

 

Cilj kampanje je edukacija šire javnosti i povećanje nivoa svesti društvene zajednice o problematici raka kod dece, poboljšanje uslova lečenja, rehabilitacije i socijalizacije obolele i izlečene dece, kao i pružanje moralne i materijalne pomoći deci i njihovim porodicama.

Maligne bolesti su jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema. Svake godine u svetu više od 250.000 dece oboli, a oko 90.000 dece umre od nekog oblika malignog tumora. Maligne bolesti kod dece i adolescenata čine 0,5-5% svih karcinoma. Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda.

U Srbiji, gotovo svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka.

U Južnobanatskom okrugu svake godine 5-15 dece oboleli i 2-6 umre od malignih bolesti. Najčešći maligni tumori kod dece u našem okrugu su akutne leukemije i linfomi, maligne bolesti lokalizovane na mozgu, kostima, mekim tkivima, bubrezima, gonadam i dr.

Na sreću, procenat izlečenja bolesti kod dece je veći nego kod odraslih. Petogodišnje preživljavanje dece obolele od raka u uzrastu od 0 do 14 godina značajno je poboljšano, sa manje od 50% do skoro 80% danaszahvaljujući uvođenju savremenih protokola lečenja ovih bolesti. U našoj zemlji se od raka godišnje leči 400-500 dece u pet bolničkih ustanova (U Beogradu- Institut za majku i dete, Univerzitetska dečjaj klinika i Institut za onkologiju, u Kliničkom centaruNiš i Novi Sadu).

Loading...

Sistematski pregledi imaju za ciljočuvanje i unapređenje zdravlja,ali i rano otkrivanje bolesti i drugih poremećaja zdravlja. Prepoznavanje značaja obavljanja redovnih sistematskih pregleda je od ključnog interesa za roditelje i decu. Rana dijagnoza bolesti – bolja prognoza.Svako dete i adolescent sa rakom – bez obzira na socioekonomski status, rasu ili rod, zaslužuje najbolje moguće lečenje i medicinsku negu. Deca i adolescenati sa rakom i njihove porodice ne bi trebalo da idu kroz ovaj put sami. Njima je potrebna podrška, pomoć i briga.

Važno je da znamo da se i deca razboljevaju, da bolest ne bira, ali da se leče i da roditeljima i porodicama obolelih treba pomoći.

Poster medjunarodni dan dece obolele od raka
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Bebe, Deca, Onkologija, Pediatrija, Zdrava hrana, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Zika virus opasan i za odrasle i izaziva paralizu

U predelima u kojima hara zika-groznica, ne samo da je u porastu broj beba rođenih s mikrocefalijom, već je i...

Evo kako da ubrzate varenje

Početak kalendarske godine je po pravilu period kada se najviše slavi. Zato, nije ni čudo što u ovom periodu godine...

Ne ignorišite ove simptome,mogu biti rani pokazatelji tumora

Jedna studija u Velikoj Britaniji pokazala je da više od polovine Britanaca ignoriše prve simptome raka. To je veoma značajna...

Kućni test za proveru štitne žlezde,treba vam samo toplomer

Doktor Broda Barnes je još pre 50 godina otkrio je da je temperatura našeg tela dobar indikator aktivnosti štitne žlezde....

Otkrivamo: Kako da izlečite Hašimoto!

Verovatno ste putem raznoraznih medija dobijali informacije da su „poznati“ konvencionalni lekari XX veka ustanovili, kako uzrok Hašimoto Tireoiditisa leži...

Close