Lekovitost krompirovog soka

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne sme konzumirati sirov.

sokic

Zapravo, reč je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Ono što jeste opasno jeste nezreo krompir zelene ili mestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao.

Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. Ali, njega se možete lako rešiti tako da pre upotrebe uklonite delove ljuske s klicama i pozelenelu koru.

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za lečenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razređenog sa malo vode, pola sata pre obroka.

U terapiji čira želudca i dvanaestopalačnog creva savetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata pre ručka i večere.

Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod lečenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških obolenja kao što je emfizem.

U poslednje vreme, krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih obolenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reume…

Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjaju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

Takođe, ako se osećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke – u roku od dve nedelje bićete u formi.

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata (namirnica potrebnih organizmu za život i rast). Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka, poput ugljenihidrata, belančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuvanjem, što je velika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150 g) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Krompir je veoma delotvoran u nezi problematične kože – osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitisera.

Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje.

Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, gladeći sitne bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mesta.

Priprema soka

Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene delove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete ga iscediti i u sokovniku). Sok uvek piti sveže napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...