• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Lečenje suncem

05.06.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Sunce je izvor života i energije. 

Kada je u pitanju biljni svet Sunce učestvuje u procesu fotosinteze. Ultraljubičasto zračenje Sunca ima pozitivan uticaj na opšte zdravlje ljudi, stimuliše proizvodnju melanina, podstiče metabolizam (pogotovo metabolizam minerala) i uopšte blagotvorno deluje na rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Zahvaljujući Suncu vitamin D u našem organizmu se pretvara u kalcijum, podstiče se proizvodnja hormona endorfina koji čini da se osećamo srećno i zadovoljno. To znači da je Sunce dobra preventiva i lek protiv depresije. Opšte je poznato da nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti može prouzrokovati probleme u funkcionisanju nervnog sistema, što je česta pojava u nordijskim zemljama (Švedska, Finska…), koje imaju mali broj sunčanih dana u toku godine.

Sunce sprečava rahitis

Deca koja previše vremena provode u zatvorenom prostoru, za kompjuterom i slično, imaju rizik da zbog nedostatka sunčeve svetlosti obole od rahitisa koji nastaje usled poremečene mineralizacije kostiju u razvoju i najbitnije – nedostatka D vitamina.

Kada je u pitanju helioterapija (lečenje svetlosnom sunčevom energijom), ne treba zaboraviti da je najpogodnije vreme za sunčanje u ranim prepodnevnim i kasnim popodnevnim satima a da izlaganje suncu u podne (kada je visok stepen UV zračenja), može biti opasno i štetno. Izlaganje suncu treba biti postepeno, oči zaštititi naočarima za sunce a glavu laganim šeširičem od slame ili belog platna. Poseban oprez preporučuje se osobama koje boluju od hipertireoze (povišena funkcija štitne žlezde) i hipertenzije (povišen krvni pritisak), jer su preosetljivi na UV zračenje.

Gledanje u Sunce (sungazing – solarna joga)

Drevnu i već pomalo zaboravljenu metodu lečenja suncem kod nas je predstavio učitelj sungazing-a, Hira Ratan Manek, 2009. godine u Sali Prirodnjačkog muzeja u Novom Sadu. Hira Ratan Manek je poznat po tome da od 1995. godine živi od energije Sunca i vode, dok samo ponekad pije čaj, mleko ili kafu. Ovaj zaista interesantan čovek godinama drži predavanja širom sveta u kojima ističe da smisao solarne joge nije gubljenje potrebe za hranom već postizanje uravnoteženog i zdravog života. Jednostavnu i bezbednu metodu lečenja suncem razvio je proučavajući solarnu jogu starih Grka, Egipćana i američkih Indijanaca.

Kako se primenjuje gledanje u Sunce?

Sungazing, gledanje u Sunce potrebno je izvoditi svega jednom u toku života. Traje 270 dana ili 9 do 12 meseci, u zavisnosti od broja sunčanih dana. Solarna joga započinje se sa svega 10 sekundi gledanja u Sunce, svakog narednog dana uvečava se za 5-10 sekundi da bi na kraju terapije (poslednjeg dana) iznosila celih 45 minuta. U toku ovog gledanja u Sunce poželjno je bosim nogama stajati na čistoj zemlji. I jos samo jedna stvar. Nije sve jedno kada gledati u Sunce, već isključivo u toku “zlatnog sata”. To je naziv za prvi sat nakon izlaska Sunca i poslednji sat pre nego što Sunce zalazi. Pošto se solarna joga izvodi samo jednom dnevno a “zlatni sat” se događa dva puta u toku dana, sasvim je sve jedno da li će se ova metoda lečenja suncem praktikovati ujutru ili uveče.

Šta leči gledanje u Sunce?

Primenom ove terapije postiže se poboljšanje opšteg stanja organizma i to prvo psihičkog a kasnije i fizičkog. Solarna terapija poboljšava koncentraciju, pamćenje i opšte mentalne sposobnosti. Korisna je kao pomoćna metoda u lečenju hroničnih oboljenja. Solarna joga (gledanje u Sunce) obezbeđuje organizmu dovoljnu količinu energije neophodnu za funkcionisanje u toku dana. Interesantno je reći da ova metoda lečenja suncem znatno umanjuje apetit, usled pomenute akumulirane energije koju smo inače navikli da nadoknađujemo hranom, pa se može svrstati i u prirodnu metodu za mršavljenje.

Šta je “solarna voda”?

“Solarna voda” dobija se tako sto se u staklenu flašu nalije voda i ostavi na suncu od izlaska do zalaska Sunca. Nakon toga ova voda se pije a doprinosi opštem zdravlju i vitalnosti.

Mislim da je sve ovo sasvim dovoljno kako bi za Sunce mogli pouzdano da kažemo da je ne samo odličan već neophodan prirodni lek.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Prirodni lekovi, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Budite negovani uz ova dva sastojka

Ubedljivo najbolji sastojci za negu tela su med i mleko. Med i mleko u kombinaciji možete da koristite za skoro...

Sprečite opadanje kose- Saveti

Najčešći oblik gubitka kose kako kod žena tako i kod muškaraca naziva se telogen effluvium i predstavlja reakciju organizma na...

Lek koji odlično utiče na celokupno zdravlje

Ovaj prirodni lek podstiče metabolizam i deluje vrlo povoljno na vaše  celokupno zdravlje. Cimet između ostalog, ima sposobnost regulisanja šećera...

Smršajte uz ove čajeve

Predlažemo vam dve vrste čajeva koje su se u praksi pokazale veoma učinkovitim. Čajna mešavina 1 Dobro izmešati po 40...

ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: Unos vode najvažniji za organizam!

Zdravlje pre svega. Način ishrane, kao i unos adekvatne količine i vrste vode je jedini važni i odlučujući faktor zdravlja,...

Close