• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Lečenje masne jetre

24.03.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.

Uzroci nastajanja mogu biti:

lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija)
prehrambeni uzroci (gojaznost, šećerna bolest, izgladnjivanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva)
nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest)
virusne bolesti ( hepatitis C).

Glavni uzroci nastanka masne jetre su gojaznost, alkoholizam i šećerna bolest.

Masna jetra je dugo smatrana benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest) međutim nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre.

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebarnim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se dijagnoizra ultrazvukom stomaka i laboratorijski povišenim vrednostima jetrenih testova. Često je umereno povišen ALT (3-4 puta). AST je kod ne-alkoholne masne jetre uvek niži od ALT-a.

Ponekad je prisutno povišenje GGT i ALP. Ultrazvukom se pokaže uvećana, svetla jetra. Ponekad su promene upalne što predstavlja dijagnostički problem u razgraničavanju prema malignoj bolesti. U slučaju trajno povišenih transaminaza (AST, ALT) potrebno je učiniti biopsiju jetre.

Lečenje masne jetre

Kod većine bolesnika potrebno je smanjenje telesne težine i korekcija ishrane.

Nealkoholni steatohepatitis (NASH)

NASH je jetrena bolest koja na jetri radi promene koje odgovaraju alkoholnoj bolesti jetre, a pojavljuje se u osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Danas se pretpostavlja da je NASH uzrok većine ranije uzročno nejasnih ciroza jetre. Koliki je to javno zdravstveni problem možemo predstaviti činjenicom da se u SAD očekuje 4 miliona ljudi sa cirozom uzrokovanih NASH-om.

Rizični faktori za NASH dele se u dve kategorije: lekovi i toksini, nasledni i stečeni poremećaji metabolizma. NASH se najčešće javlja kod žena srednje dobi, kod inzulin neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.

Loading...

NASH je u većine bolesnika bez tegoba i najčešće se dijagnostifikuje slučajno, tokom laboratorijskih analiza krvi u sklopu sistematskog pregleda. Bolesnici se ponekad žale na umor, malaksalost, bol pod desnim rebarnim lukom. Učestalo se nađe povećanje jetre i ređe slezene.

Lečenje NASHa

Nema specifične terapije za NASH. Pokušava se sa boljom kontrolom telesne težine i poremećaja masti i šećera uz izbegavanje potencijalno toksičnih lekova.

Prirodni lekovi za masnu jetru

Surutka

Oko pola litra surutke dnevno narodna je receptura za otklanjanje problema masne jetre i njeno potpuno regenerisanje.

Zeleni čaj

Kao antioksidant, zeleni čaj ublažava upalne procese i sprečava nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Dobar je i u borbi sa višom kilogramima, koji mogu biti uzrok problema jetre.

Maslačak

Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija. Dve kašičice mlevenog sušenog korena biljke potrebno je preliti šoljom ključale vode i piti tri puta dnevno.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Maslačak, Masna jetra, Prirodni lekovi, Surutka, Zdravi saveti, Zeleni čaj, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Oprezno sa botoksom!

Botoks je poslednjih nekoliko decenija postao naročito popularan u kozmetičkoj industriji. I dok može dati zadivljujuće rezultate, postoji broj slučajeva...

Ovo je najgore što možete da uradite kada vas bole leđa

Bolovi u leđima su vrlo česta pojava, a posebno su nespecifični bolovi u donjem delu leđa. Izazivaju ih stres, nedostatak...

Anksioznost i stres

Anksioznost i stres su bolesti današnjice. Prema nekim istraživanjima, više od dve trećine svih poseta lekaru vezane su za obolenja...

Šoljicom kafe u borbi protiv masnoće i celulita

Danas je mnogo dostupnih obećavajućih krema za kojima posežemo u borbi protiv nakupina na bedrima i stražnjici. Pored svega toga...

Namirnica KOJU REDOVNO DORUČKUJETE zapravo je NAJGORA STVAR koju možete ujutru da pojedete!

Nutricionisti su složni u jednom - najgora namirnica koju možete da izaberete za doručak jesu banane! Priznajte da su upravo...

Close