• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Lečenje cisti na jajnicima prirodnim putem

19.06.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ciste na jajnicima su među najčešćim obolenjima ženskih reproduktivnih organa.

Ciste liče na male plikove, ispunjene tečnošću i okružene opnom ako su funkcionalnog tipa. S druge strane, ako su ispunjene čvrstom materijom moguće je da su kancerogene.

Kada se pojavljuju ciste na jajnicima?

Cista na jajniku je pojava koja je češća kod žena koje su u reproduktivnom dobu nego kod žena koje su u menopauzi.

Uglavnom ciste nisu maligne i zaceljuju same za nekoliko nedelja ili meseci. Ipak, ne treba ih ignorisati, naročito ako su velike i bolne.

Zašto nastaju ciste i koji su simptomi?

Menstruacija utiče na nastanak cisti. Određene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. U slučaju da folikul poraste više od uobičajenog reč je o folikularnoj cisti. Funkcionalne ciste formiraju se tokom prve polovine menstrualnog ciklusa.

Treća vrsta cisti su corpus luteum koje obično nastaju za vreme druge polovine menstrualnog ciklusa, uglavnom se nalaze na samo jednom jajniku i ne daju nikakve simptome.

Ozbiljniji tip cisti su dermoidne, endometriodne i cistadenomne. Dermoidne ciste sadrže rastuće tkivo, nekada i masno tkivo, dlake a nekada i kosti. Češće su kod mlađih žena.

Osnovni uzrok razvoja cisti su hormonski poremećaji koji izazovu sindrom policističnih jajnika koji je karakteričan po prisustvu manjih cisti na oba jajnika. Smatra se da su stres i problematična jetra osnovni uzroci ovog sindroma. Takođe, smatra se da korišćenje pilula za kontracepciju smanjuje ovakve rizike jer sprečavaju ovulaciju.

Lečenje cističnih jajnika

Postoje brojne lekovite biljke za koje se tvrdi da pomažu kod lečenja policističnih jajnika. To su pre svega: mlečni čkalj, maslačak, crvena detelina, hajdučka trava i ehinacea. Od njih se pripremaju čajevi, tinkture ili kapi. Ipak, ovi narodni lekovi zahtevaju da prođe najmanje 6 nedelja kako bi prvi rezultati bili vidljivi.

Loading...

Ricinusovo ulje je takođe još jedno sredstvo koje preporučuje alternativna medicina. Učinkovito je za otklanjanje cisti, ali pažljivo – ne sme se koristiti u trudnoći, tokom menstruacije niti ako patite od cisti koje su kancerogene.

Aromaterapija je još jedna mogućnost da sebi olakšate stanje koje izazivaju ciste na jajnicima. Aromaterapija može ublažiti bol ali i pomoći vraćanju hormona u ravnotežu.

Eterična ulja jasmina ili badema mogu biti korisna za blage masaže predela abdomena. Za uklanjanje bolova, od pomoći će biti i povremene tople kupke.

U svakom slučaju, uvek treba proveriti kog su tipa ciste, pa ako se utvrdi da su maligne, lečenje treba da bude stručno i ozbiljno i u tom slučaju narodna medicina može biti samo dodatna terapija.

Ishrana

Poznato je da se na mnoge bolesti može uticati načinom života odnosno ishranom, pa je tako i u slučaju cisti na jajnicima . Bitno je da unosite dosta namirnica koje su bogate vitaminima E i A koji su od velikog značaja za balans hormona. Zato treba da jedete dosta voća, zelenog lisnatog povrća i mahunarke…

Dovoljan unos vode je takođe vrlo važan pa zato birajte namirnice bogate vlaknima kako biste izbegli simptome koji ukazuju na ciste poput loše probave i opstipacije – zatvora.

Stručnjaci savetuju da se izbegavaju crveno meso i sirevi zato što mogu da pospeše napredovanje bolesti. Takođe paradajz spada u namirnice koje su bogate estrogenom, pa ga izbegavajte isto kao i prerađene ugljene hidrate.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Cista na jajniku, Prirodni lekovi, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Šta se događa kada bakterije iz hrane dospeju u organizam?

Konzumiranjem hrane koja sadrži bakterije opasne po zdravlje, nakon određenog vremena, odnosno perioda inkubacije, javljaju se simptomi trovanja. U zavisnosti...

Žene vrlo često same POGORŠAVAJU SIMPTOME MENSTRUACIJE i to ovim aktivnostima!

Neredovna menstruacija, grčevi, obilni odlivi, razdražljivost samo su neki od poteškoća koji prate menstrualni ciklus, ali su i pokazatelj da...

Ruski akademici: Homeopatija je lažna nauka!

Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju lažnom naukom, objavljeno je na sajtu specijalne Komisije RAN za borbu protiv...

Jedna voda sada postaje trend u svetu zdravlja i lepote

Ako želite da ispratite trendove u nutricionizmu, kaktusova voda je apsolutni hit. Naime, ova biljka je ušla "na velika vrata"...

Pila je četiri litara vode dnevno i evo šta joj se dogodilo

Šefali Sud odlučila je da promeni navike u ispijanju vode kako bi videla kakve će to sve posledice imati na...

Close