• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Kratke šetnje štite od dijabetesa

23.06.2013. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Petnaestominutna šetnja poslije svakog jela doprinosi zaštiti starijih osoba od dijabetesa tipa 2, pokazuju rezultati novog istraživanja.

setnja

Muškarci koji su gojazni u 20-im godinama imaju veći rizik od smrti u srednjoj dobi

  • Zaslađena pića izazivaju dijabetes
  • Kratke šetnje štite od dijabetesa

Kraće šetnje poslije jela utječu na kontrolu šećera u krvi isto kao jedna duža šetnja, saopštili su istraživači sa američkog Univerziteta George Washington.

Povišen nivo šećera poslije jela povećava rizik od dijabetesa tipa 2, pa je odmaranje poslije obroka “najgora stvar koju možete da učinite”, navodi se u studiji.

Stručnjaci naglašavaju da postoje manje razlike između efekata različitih oblika rekreacije, ali da je svaka aktivnost dobrodošla i korisna, prenio je BBC.

Ovo je bilo prvo istraživanje o kratkim fizičkim aktivnostima u “rizičnom periodu” poslije jela, kada nivo šećera može značajno da poraste, izjavila je vođa istraživanja Loretta DiPietro.

Ona je rekla da je povećana koncentracija šećera u krvi poslije jela ključni faktor rizika od poremećaja tolerancije na glukozu, što je uvod u dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Istraživanjem je utvrđeno da tri šetnje od po 15 minuta imaju isti efekt na smanjenje nivoa šećera u periodu od 24 časa kao jedna šetnja umjerenim tempom od 45 minuta.

Fizička aktivnost odmah poslije jela naročito je korisna za starije osobe zbog njihovog sporog ili niskog stepena lučenja inzulina iz pankreasa, navode istraživači.

Oni su utvrdili da je najbolje vrijeme za šetnju poslije večernjeg obroka, koji je često najobilniji tokom dana i time dovodi do najvećeg rasta nivoa šećera u krvi.

 

 
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Dijabetes, Kratke šetnje štite od dijabetesa, Zdravi saveti

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Prva beba rođena “prirodnom” VTO

Staru metodu veštačke oplodnje preti da zameni ova tehnika. Prednost novog tretmana je ta što za razliku od starog ne...

ALOJA VERA: Odličan borac protiv mnogih bolesti

Ova čudnovata biljka poznata je u narodu i medicini kao izuzetno lekovita. Njeno dejstvo je izuzetno moćno i blagotvorno, stoga...

Vitamin E izaziva šlog

Novo istraživanje pokazalo je da uzimanje suplemenata vitamina E može da poveća rizik za pojavu krvarenja u mozgu Pregled dosadašnjih...

Vakcina protiv virusa H7N9 neće skoro

Razvijanje vakcine protiv virusa novog ptičijeg gripa H7N9, kojem je dosad podleglo deset osoba u Istočnoj Kini, bi čak i...

Pilula za spavanje može da uspava zauvek

Prema novom kanadskom istraživanju, osobe koje redovno uzimaju lekove za lečenje nesanice ili anksioznosti imaju povećani rizik za smrt. Naučnici...

Close