• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Kontraceptivne pilule

06.06.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Korisnice kontraceptivnih pilula dobro znaju šemu: 21 +7, odnosno tri nedelje uzimam a nedelju dana ne uzimam… Ovakav “ritam” datira još od pojave prvih pilula 1960. godine.

Tek se u poslednjim desetak godina počelo razmišljati o drugim mogućnostima kontraceptivnog režima.

Zašto je odabran standard 21 + 7?

Lekari i farmaceuti koji su dizajnirali prvu kontraceptivnu pilulu opredelili su se za ovakav tempo da bi imitirali “prirodan” menstrualni ciklus, prosečnog trajanja 28 dana. Sedmodnevna pauza u uzimanju hormona bila je neophodna kako bi visoki estrogen, prisutan u starijim pilulama iz 1960-tih godina, pao na dovoljno nizak nivo da omogući mesečno krvarenje po prestanku uzimanja hormona.

Kasnije je rutinski zadržana uprkos značajnom smanjenju doze estrogena u novijim pilulama.

Zašto režim 24 + 4?

Istraživanja su pokazala da neke korisnice pilula imaju, tipično u toku 7 dana pauze, izvesno pogoršanje simptoma vezanih za menstruaciju – otečenost, nadutost, glavobolja, bolovi u dojkama, menstrualni bolovi. Iz tih razloga počelo se razmišljati o redizajniranju ovog režima upravo u smislu skraćenja pauze. Kao rezultat pojavio se režim 24 + 4, tj. dodate su 3 hormonske aktivne tablete, tako da su hormoni izostavljeni 4 dana.

Na taj način, postignuta je bolja hormonska ravnoteža, manje fluktuacije hormona, čime se ublažavaju simtomi tipični za pauzu u uzimanju hormona. Povećana je i kontraceptivna sigurnost, jer ako se i propuste čak i dve pilule nakon perioda bez hormona od 4 dana, to je ipak samo 6 dana bez hormona a poznato je da se jajna ćelija razvija minimum 7 dana.

Ipak lekari korisnicama uvek naglase važnost pravilne tj. svakodnevne upotrebe.

Tri dodatne pilule i skraćena pauza podrazumevaju i veći efekat na ublažavanje simptoma PMS-a, kao i kontrolu problematične kože, ukoliko postoji.

Dodatne prednosti novih tableta su i njena praktičnost za uzimanje. Pakovanje pilule za režim 24 + 4 sadrži 28 pilula, od kojih su 24 hormonski aktivne a 4 su bez hormona, tj. placebo. Time je olakšano korisnici pilule, jer se uzimaju bez pauze, kutija za kutijom, bez dileme kada treba započeti novu kutiju.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Ginekologija, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Moždana aneurizma

Aneurizma je abnormalno proširenje krvnih sudova. Cerebralna aneurizma je abnormalno proširenje krvnog suda u mozgu. Na bazi mozga nalazi se...

Lečenje suncem

Sunce je izvor života i energije.  Kada je u pitanju biljni svet Sunce učestvuje u procesu fotosinteze. Ultraljubičasto zračenje Sunca...

Budite negovani uz ova dva sastojka

Ubedljivo najbolji sastojci za negu tela su med i mleko. Med i mleko u kombinaciji možete da koristite za skoro...

Sprečite opadanje kose- Saveti

Najčešći oblik gubitka kose kako kod žena tako i kod muškaraca naziva se telogen effluvium i predstavlja reakciju organizma na...

Lek koji odlično utiče na celokupno zdravlje

Ovaj prirodni lek podstiče metabolizam i deluje vrlo povoljno na vaše  celokupno zdravlje. Cimet između ostalog, ima sposobnost regulisanja šećera...

Close