Generic filters
Exact matches only

Koliko je zdravo palmino ulje?

Palmino ulje je vrsta jestivog biljnog ulja izdvojenog iz plodova palmi.

 

Čak 85  posto svetske ponude palminog ulja dolazi iz Indonezije i Malezije. Međutim, postoje dve vrste ulja:

  • sirovo palmino ulje (koje se pravi presovanjem plodova)
  • ulje palminog jezgra (nastaje usitnjavanjem zrna).

Palmino ulje se može prepoznati pod palminim uljem ili pod jednim od oko 200 drugih alternativnih imena, uključujući palmat, palmolein i natrijum lauril sulfat.

Palmino ulje se najčešće nalazi u hrani i kozmetičkim proizvodima. Palmino ulje se često nalazi u namirnicama kao što su instant rezanci, margarin, sladoled i maslac od kikirikija, kao i u kozmetičkim proizvodima kao što su šamponi i ruževi.

Koristi se za poboljšanje teksture i ukusa, sprečava topljenje i produžava rok trajanja. Takođe je bez mirisa i bez boje, što znači da neće promeniti proizvode u koje se dodaje.

Da li je loše za naše zdravlje?

Prvo ispitajmo prehrambene činjenice: Jedna kašika (14 grama) palminog ulja sadrži 114 kalorija i 14 grama masti (7 grama zasićenih masti, 5 grama nezasićenih masti i 1,5 grama polinezasićenih masti). Takođe sadrži 11 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Vitamin E koji se nalazi u palminom ulju naziva se tokotrienoli i ima snažne antioksidativne koristi koje mogu da podrže zdravlje mozga.

Iako palmino ulje ne sadrži trans masti, sadrži puno zasićenih masti, što znači da može podići nivo nezdravog holesterola i triglicerida, što povećava verovatnoću za nastanak srčanih bolesti.

Uopšte, palmino ulje je zdravije od nekih masti za kuvanje, ali nije zdravo poput maslinovog, kokosovog i lanenog ulja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...