• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Koliko je jutarnja VODA SA MEDOM zaista dobra?

09.06.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Zdravlje pre svega!

Da bi smo razumeli zašto DA ili NE voda sa medom, moramo prvo imati osnovne informacije o pomenutoj namirnici! Svi znamo za šta je sve med dobar, ali malo nas zna zbog čega je to tako!

 

Prvi znaci o korišćenju meda javljaju se u sumerskim i vavilonskim tekstovima pisanim klinastim pismom. Med se spominje i u Bibliji, Kuranu i u spisama mnogih grčkih pisaca.

Ova lekovita namirnica je mešavina od preko 70 raznovrsnih sastojaka čiji tačan sastav zavisi od mešavine cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Preko 80 % meda čine ugljeni hidrati. Najzastupljeniji su fruktoza i glukoza sa preko 60 %. Nešto manje od jedne petine je voda, koje najčešće ima oko 17 %, dok je saharoza (stoni šećer) zastupljena do 9 %.

 

propolis

U sastav ulazi i preko 20 kiselina procentualno zastupljene sa oko 0,50 %. Zastupljenost kiselina i njihova pH vrednost zavisi od vrsta bilja od kojih je med proizveden, ali i od geografskog položaja.

Zbog velike koncentracije hranljivih materija, med se koristi i u hranljive i u lekovite svrhe. Izuzetno je bogat vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina (oko 40 g u 100 meda).

med i mleko

U 100 g meda nalazi se energetska vrednost od oko 1320 kJ dok ista količina šećera sadrži 1600 kJ. Ukupna količina ugljenih hidrata je 82.1g u 100g meda, odnosno 100g u 100g u šećeru. Pored toga, 1 kg meda ima hranljivost isto koliko i 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg povrća.

Sada kada znamo osnovne nutritivne kvalitete ove zlatne namirnice možemo sa lakoćom zaključiti da naše telo ima veliku dobrobit od jutarnjeg konzumiranja kašičice meda razmućene u časi mlake vode uz važnu napomenu da voda ne bude toplija od 40 stepeni.

Savet: Pre vode sa medom popijte času čiste mlake vode.

Pročitajte više:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Med, Voda

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Nećete verovati svojim očima: Na krpelja sipala ovo ulje, a on je sa njene noge pobegao glavom bez obzira! (VIDEO)

I pored toga što se može desiti da krpelj koji vas je ugrizao nije zaražen, on može ostaviti katastrofalne posledice...

Biljke koje će vam pomoći da se rešite suvišnih kilograma

Predstavljamo vam dve najdelotvornije biljke koje su jedno od najjačih oružja u borbi protiv viška kilograma! PERŠUN Ovo je prirodni...

Sastojci koji će vam pomoći da pomladite svoje kosti

Lek koji podmlađuje kosti za čak 20 godina, a koristile su ga i naše bake, sami možete napraviti uz pomoć...

Poremećaj ponašanja dece

Poremećaj ponašanja pripada grupi poremećaja koji se javljaju u detinjstvu i mladosti. Manifestuje se narušavanjem prava drugih sa ciljem da...

Kontraceptivne pilule

Korisnice kontraceptivnih pilula dobro znaju šemu: 21 +7, odnosno tri nedelje uzimam a nedelju dana ne uzimam… Ovakav "ritam" datira...

Close