• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Kineziterapija

24.04.2012. | Postavio | Komentar Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

„Kraljica“ fizikalne medicine i rehabilitacije jeste terapija pokretom – kineziterapije (uključujući i terapiju radom). I ako ona koristi aparaturu (za jačanje mišićne snage, za izvođenje pasivnih vežbi), može se izvoditi prirodno, aktivnim i pasivnim pokretom, u improvizovanim uslovima i bez posebnih sredstava.

kineziterapija

Kineziterapija neposredno uklanja negativne posledice povreda, funkcionalna oštećenja i razvija kompenzatorne kapacitete. Otud je, za razliku od ostalih metoda, nezamenjiv i osnovni metod funkcionalnog lečenja, osposobljavanja i rehabilitacije.
Za uspešnu primenu kineziterapije koja direktno leči (uklanja) posledice povreda, fizioterapeuti moraju posedovati temeljna znanja iz sledećih oblasti:

>Kineziologija, nauka o funkciji lokomotornog sistema
>Biomehanika, nauka o mehaničkim odnosima u organizmu
<Anatomija
>Fiziologija
>Patofiziologija

Opšte dejstvo pokreta i vežbi izraženo je povećanom brzinom i prilivom cirkulišuće krvi iz krvnih depoa u organizmu, najpre i najviše u tkivima koja se pokreću, a onda i u svim tkivima lokomotornog sistema. Pojačava se rad srca i krvnih sudova, brzina pulsa i minutni volumen. Tako se aktivni mišići snabdevaju većom količinom kiseonika. Ubrzana je aktivnost pluća, povećani su disajni volumen i razmena gasova. Opšti promet materija u organizmu je znatno povećan. Poboljšava se tonus mišića i krvnih sudova, kao i vitalnost svih tkiva lokomotornog sistema. Vežbe stvaraju mehaničke inpulse za remoduliranje koštanog tkiva. Vežbe povećevaju snagu, otpornost i elastičnost mišića, ligamenata i zglobnih čaura, snagu, izdržljivost i koordinaciju pokreta.

Loading...

Vežbe podižu psihičku svežinu i mobilnost, a suzbijaju neurotične reakcije. Povoljno utiču na apetit i san, podižu odbrambene snage organizma i stimulišu reparatorne procese. Opšte dejstvo vežbi se odnosi na stimulaciju usaglašenih funkcija izmedju kore velikog mozga i subkortikalnih centara, regulatora funkcije unutrašnjih organa. Posle vežbi raste tonus vegetativnog nervnog sistema.

Refleksno dejstvo pokreta se ispoljava i pri opštim efektima kineziterapije. Ali, ovde prvenstveno valja imati u vidu da vežbe jednog segmenta izazivaju refleksno povećanje cirkulacije krvi i metabolizma u drugom, simetričnom kontralateralnom segmentu, čak i kada taj segment miruje ( „konsezualna reakcija“). Ova svojstva se koriste u lečenju svih trauma i oboljenja koja zahtevaju privremenu imobilizaciju.

Lokalno dejstvo pokreta se odnosi na povećanje traumom oslabljenih i smanjenih i funkcionalnih sposobnosti lokomotornog sistema ( obima pokreta, snage, brzine, koordinacije i izdžljivosti). Pri tome je važno da se, aktiviranje mišića i zglobnih struktura u povređenoj regiji, povećaju vaskularizacija i ishrana, neophodni za sve reparatorne procese.

Rana mišićna aktivnost u povređenoj regiji sprečava prekomerno stvaranje ožiljaka, skraćivanje mišića, skraćivanje ligamenata i zglobnih čaura, poboljšava kvalitet reparacije tkiva, naravno pod uslovom da se primeni stručno i na vreme, bez rizika. Ima i preventivno dejstvo na vazomotorne komplikacije: algodistofiju i trombozu krvnih sudova.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Kategorija: Alternativna medicina, Fizioterapija, Kineziterapija

avatar

O autoru ()

Fizioterapeut -ViP physical Tel:011/ 22 809 72 Mob:060/ 13 111 30

Ostavite Komentar

You must be Prijavi se ostavi komentar.

Read previous post:
Venska bolest

Varikoziteti su vijugavo proširene površinske vene nogu, za čiju su pojavu odgovorni brojni faktori, npr. pol (četiri puta češći u...

Matsyasana – položaj ribe

Uvod u asane Reč asana znači položaj i dolazi iz sanskrtskog korena "as" što znači biti, sedeti, biti utvrđen u...

U Srbiji sa HIV-om živi 1.611 osoba

U Srbiji trenutno oko 1.611 osoba živi sa HIV-om, a više od 70 odsto HIV pozitivnih registrovano je na teritoriji...

Zašto vežbati jogu?

Joga predstavlja jedan od šest filozofskih sistema (daršana) koja se bazira na metodama umne, afektivne, telesne I energetske kontrole. Ovim...

Strano telo vežnjače gornjeg kapka

U svakodnevnom životu često dolazi do upadanja stranog tela, bilo koje vrste. To mogu biti različite trunčice, delovi predmeta, sitni...

Close