• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Kako prepoznati simptome srčanog udara mesec dana unapred

07.06.2015. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Opšte je poznato da se simptomi srčanog udara mogu uočiti i pre nego što do njega dođe. Napad može da bude iznenadan i bez upozorenja, što ga čini jednim od najsmrtonosnijih medicinskih stanja.

Međutim, malo ko zna da suptilni tragovi o mogućem srčanom udaru mogu da se uoče čak mesec dana unapred.

GTY_heart_attack_jef_130906_16x9_992

Do srčanog udara dolazi kada se začepi koronarna arterija. Zbog toga krv ne može da dođe do srca i srce staje s radom. Kada dođe do srčanog udara, tkivo umire zbog nedostatka dotoka krvi i osoba doživljava neverovatan bol. Ukoliko nema medicinskog osoblja u okolini koje bi odmah sprečilo napad, odumiranje tkiva može da bude fatalno. Ovde ćemo vam predstaviti simptome koji vam mogu ukazati na mogući srčani napad u budućnosti. Navodi se da ovi simptomi mogu da pomognu da se srčani udar predvidi i do mesec dana unapred.

Neverovatan umor

Kada suženje koronarne arterije dostigne opasan nivo, vaše srce prima manje krvi, zbog čega srčani mišić radi jače nego inače, a što dovodi do umora.

Gubitak daha

Ukoliko teško dolazite do daha, postoji rizik da ćete imati napad. Kada srce dobija manje krvi, manje kiseonika odlazi u pluća, što dovodi do gubitka daha. Kardiovaskularni i respiratorni sistem potpuno zavise jedan od drugog, tako da to može biti dobar pokazatelj.

Slabost

Kada vaše telo nema dovoljno kiseonika zbog smanjenog protoka krvi, osećaćete se slabije nego inače. To je zato što sužavanje arterije smanjuje cirkulaciju, zbog čega mišići ne dobijaju dovoljno krvi.

Vrtoglavica i/ili hladan znoj

Kada se sprema srčani udar, možete doživeti neobične talase hladnog znoja i/ili vrtoglavice. Slaba cirkulacija onemogućava dotok krvi u mozak, što izaziva vrtoglavicu, pogotovo kada naglo ustanete iz stolice ili kreveta.

Nelagodnost u grudima

Nedostatak kiseonika zbog smanjenog protoka može izazvati nelagodnost u grudima. Bol se može povećavati sve do trenutka kada nastupi srčani udar.

Šta učiniti?

Ukoliko imate neke od ovih simptoma ili više njih, trebalo bi odmah da potražite savet lekara. Ovo su sve znaci da postoji rizik od srčanog udara, a najbolji način da se on spreči jeste da se reaguje čim se uoče simptomi.

Žene obično imaju suptilnije simptome, koji se pojavljuju suviše kasno. Zato bi žene trebalo češće da posećuju lekara i da idu na redovne preglede. Budite naročito obazrivi ukoliko je neko u vašoj porodici već doživeo srčani udar.

webtribune.rs
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Bolesti srca i krvnih sudova, Infarkt, Srčani udar

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Rešenje za grubu kožu na rukama,ispucale pete…

Kako bi vaša koža na rukama i petama bila nežna predstavljamo vam provereno rešenje za koje su vam potrebna samo...

Namirnice za savršen struk

Prema teoriji Dejvida Zinzenka , možete jesti normalno,samo malo povesti računa o namirnicama, i imaćete sjajan struk. Predstavljamo vam neke namirnice za...

Biljka koja uništava rak za samo 40 dana!

Biljka је tеstirаna nа mišеvimа kојi su imаli rаk pаnkrеаsа. Zа sаmо 40 dаnа višе niје bilо ni trаgа оd...

Napitak protiv zakrčenja arterija i masnoće u krvi

Glavna namena napitka je lečenje i prevencija zakrčenih arterija (arteroskleroza), regulisanje povišenih masnoća u krvi, sprečavanje opšteg umora organizma, sprečavanje...

Rešenje protiv bora!

Kiselina iz ovog voća služi kao čistač kože, a vitamini A i C podstiču proizvodnju kolagena. Brusnica se bori protiv...

Close