>

Kako do bolje cirkulacije- Saveti

1


U ovom tekstu predstavljamo vam par saveta kako do bolje cirkulacije.

Krećite se kad god je moguće

Konstantno stajanje u mestu ili sedenje pogoršava lošu cirkulaciju. Kretanjem, mišićnim radom podstičemo i potisak zidova venskih krvnih sudova u ekstremitetima. Odaberite Vama odgovarajući sport – plivanje, biciklizam ili hodanje.

Obratite pažnju na odeću i obuću koju nosite

Previše tesna odeća i obuća fizički otežava normalnu cirkulaciju. Vodimo računa i o visini potpetica, jer i previsoke i preniske mogu da pojačaju bol i pogoršaju postojeće otoke nogu.

Trudite se da postignete Vašu idealnu telesnu težinu

Prekomerna telesna težina je teret kako za mišićno koštani sistem tako i za vensku cirkulaciju. Otklonite zatvor, hranite se lagano i pijte dovoljno tečnosti.

Blaga masaža

Kada težina i bol postanu nepodnošljivi slobodno upotrebimo neku kremu ili gel koji prijatno hladi za laganu masažu. Pokreti treba da su uvek usmereni od dole prema gore, odnosno prema srcu. Pored brzog olakšanja na ovaj način stimulišemo i mikrocirkulaciju i bolju prokrvljenost tkiva.

Izbegavajte toplotu

Usled dejstva toplote dolazi do proširenja krvnih sudova, zato nam noge češće otiču leti. Sunčanje, tople kupke, saune, depilacija toplim voskom i upotreba električnih pokrivača nepovoljno deluju na vensku cirkulaciju.

Loading...

Učinite nešto i tokom spavanja

Dok odmarate i sedite u omiljenoj fotelji podignite noge na tabure, a kad ležite ili spavate podmetnite savijeno ćebe pod potkolenicu. Na ovaj način nam gravitacija pomaže u venskoj cirkulaciji i oticanju tečnosti.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Read previous post:
Evo šta još treba da znate o kamilici

  Lekoviti deo kamilice (Matricaria chamomilla) je cvet i bere se u vreme cvetanja tokom aprila i maja meseca. Osnovni...

Lekovita moć zove

Zova ( lat. Sambucus nigra )  je nisko drvo ili žbun sa uzdužno ispucalom, sivosmeđom korom, raste od 3 do...

Prirodno sredstvo za izbeljivanje zuba

Naslage na zubima jednako su vidljive kod žena i kod muškaraca, a u većini slučajeva su rezultat konzumiranja određenih namirnica,...

Podignite raspoloženje ovom dijetom

Doktroirica Susan Kleiner je osmislila dijetu koja podiže raspoloženje pomoću koje je pomogla mnogim profesionalnim košarkašima koji su imali problema...

Koliko je kivi bitan u trudnoći

Kada pominjemo voće koje pomaže pri začeću na vrhu lestvice se nalazi kivi. Kako ima visok nivo folne kiseline povećava...

Close