Kada je prekasno za začeće?

164

Žene se sve kasnije odlučuju na začeće. Sve duže se ostvaruju na području karijere, zbog čega se na začeće često odlučuju posle 35. godine.

gravida

U poslednje 4 godine se prosečna dob prve trudnoće povećala u većini zemalja u svetu i sve veći broj žena se za začeće odluče sredinom tridesetih.

“Ovo su česti slučajevi u našoj praksi”, izjavila je dr. Rebecca Starck i dodala kako “žene se za začeće odlučuju sve kasnije, bez obzira na povećanje rizika od nastanka raznih komplikacija i pobačaja.”

Dr. Starch takođe ističe da zdrava žena u četrdesetima može imatu jednaku verovatnost za začeće kao i zdrava žena na kraju dvadesetih, naročito ako pripremi svoje telo na trudnoću putem zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Kada dođe do začeća, potrebno je da nastavi s pravilnom ishranom i održava zdravu telesnu težinu.

Ovo istraživanje takođe pokazuje da su žene u srednjim tridesetima bolje i edukovane i  imaju bolja primanja od žena mlađe životne dobi.

Ali, bez obzira na celokupno zdravlje i životne navike, trudnoća tokom tridesetih sa sobom nosi rizike od nastanka nekih komplikacija. Rizik od nastanka urođenih poremećaja kod bebe je i dalje relativno nizak.

Iz razloga što su žene rođene s ograničenim brojem jajašaca, a jajašca, kao i svaki drugi deo tela, stari, žene se suočavaju s povećanim rizikom.

Naučnici ističu da trudnoća u srednjim tridesetima može proći bez ikakvih komplikacija, ali da je rizik od nastanka komplikacija ipak malo veći nego kod trudnoće krajem dvadesetih.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari su zatvoreni..