• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Jako loša jutarnja navika koja će vam uništiti zdravlje

04.02.2014. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 posto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost.

ggg

Jedenje lošeg ili nikakvog doručka u tinejdžerskim danima može znatno uticati na zdravlje i 30 godina kasnije.

Švedski naučnici otkrili su da osobe koje jedu slab doručak tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindoma 27 godina kasnije, u poređenju s onima koji su jeli sadržajniji doručak.

Metabolički sindrom je medicinski termin za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti te može uzrokovati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Loading...

Studenti na Univerziteta Umee, 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak. Nakon 27 godina, 2008. godine, učesnici su prošli lekarski pregled. Naučnici su specifično tražili znakove metaboličkog sindroma i povezanih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su kao mladi odbijali da jedu doručak ili su ujutru jeli vrlo skromno, nakon 27 godina imali čak 68 posto veću verovatnost da će patiti od metaboličkog sindroma.

Naučnici su na početku istraživanja takođe uzeli u obzir i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata, te su zaključili da je doručak bio najsnažniji indikator rizika.

Istraživanje podupire prethodna otkrića Univerziteta Tel Aviv da unošenje više kalorija u jutarnjim satima, nego kasnije tokom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Obilniji doručak takođe pomaže kod mršavljenja. Na kraju izraelskog istraživanja, oni koji su jeli obilniji doručak te manji ručak i večeru, u proseku su izgubili 8,5 kilograma. Oni koji su najviše kalorija uneli na kraju dana izgubili su samo 3,5 kilograma.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Pravilna ishrana, Zdrava hrana, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Lekovitim čajevima lečite miom na materici

Miom je dobroćudna izraslina nastala iz glatkog mišićnog tkiva materice i javljaja se najčešće u reprodukcijskom razdoblju kod žena, a...

Lek za čišćenje krvi i odstranjivanje suvišnih materija

Postupak, odnosno lek može se koristiti uporedo s lečenjem osnovne bolesti probavnog trakta, a traje 15 do 30 dana, zavisno...

Rešite se strija na prirodan način!

Strije su bledi ožiljci koji se javljaju na koži tokom hormonalnih promena u organizmu: u trudnoći, prilikom dojenja, naglog povećanja...

“Neandertalski” geni i zdravlje

Genetske verzije koje smo nasledili od neandertalaca su u novom istraživanju povezane sa Crohnovom bolešću i zavisnošću o pušenju. Već...

Novi zastrašujući način mršavljenja

Pojavio se novi trend među osobama koje žele smanjiti osećaj gladi i smršati. Ali, prilično je zastrašujući. Reč je o...

Close