• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

IVF u prirodnom ciklusu

04.02.2014. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Za žene koje se bore sa sterilitetom, in vitro fertilizacija (IVF) može biti i blagoslov i prokletstvo. Iako je vantelesna oplodnja pomogla mnogim ženama da ostvare uspešne trudnoće, velika količina lekova i injekcija potrebnih za VTO može biti fizički, emotivno i finansijski iscrpljujuća. Zato je takozvani „IVF u prirodnom ciklusu“ sve popularniji kod mnogih žena i njihovih lekara.

ivf

Šta je IVF u prirodnom ciklusu?

Osnovna karakteristika VTO u prirodnom ciklusu je da se oslanja na prirodni menstrualni ciklus žene – bez lekova za plodnost – u kojem se dobija jedna jajna ćelija po ciklusu. Tradicionalna IVF oplodnja zahteva lekove koji izazivaju proizvodnju više jajnih ćelija u datom ciklusu čime se povećavaju šanse za stvaranje zdravog embriona. Kada se izvadi jajna ćelija postupkom aspiracije, dalji postupak je isti kao i u tradicionalnoj veštačkoj oplodnji – obavljaju se laboratorijska oplodnja i embriotransfer.

Da li je prirodni IVF ciklus dobar izbor za vas?

Prirodni VTO ciklus preporučuje se ženama kojima je potreban tretman za plodnost, ali koje loše podnose lekove za plodnost, ne reaguju dobro na lekove, i / ili su imali rak dojke ili jajnika, kao i ženama koje su protiv smanjenja broja embriona tokom klasične VTO ili žele što prirodniji pristup lečenju neplodnosti. Dodatna pogodnost je što je VTO u prirodnom ciklusu jeftiniji postupak, zahteva manje neprijatnu proceduru i dovodi do znatno manjeg broja višeplodnih trudnoća.

Međutim, VTO u prirodnom ciklusu nije za svakog. Žene koje imaju neredovne cikluse teško će moći ili uopšte neće moći da koristite ovaj metod. Pored toga, većina lekara za plodnost zahtevaju da žena bude mlađa od 35 godina, da ima normalan nivo FSH i drugih hormona i da nema druge zdravstvene probleme koji mogu da ometaju proces oplodnje.

Loading...

Koji su nedostaci vantelesne oplodnje koja se radi u prirodnom ciklusu žene?

Mana se satoji u tome da je tačno vreme ovulacije teško predvideti. Ponekad se ovulacija desi prerano, pre nego što se jajna ćelija iz tog ciklusa može izvaditi. Dakle, ovaj metod oplodnje nije tako pouzdan kao tradicionalni IVF u pogledu prikupljanja jajnih ćelija. Međutim, kada se jajna ćelija izvadi, stopa uspeha je slična kao i u tradicionalnoj IVF. U nekim slučajevima, lekari preporučuju opciju modifikovanja metode IVF u prirodnom ciklusu, u kojoj se ženama daje lek za sprečavanje prerane ovulacije, a zatim se ovulacija izaziva ubrizgavanjem drugog leka kada jajna ćelija potpuno sazri. Jajna ćelija se zatim vadi u roku od 36 sati od dobijanja tog leka.

Ipak, VTO u prirodnom ciklusu ostaje pomalo kontroverzno pitanje zbog nesigurnosti vađenja jajne ćelije. Neki stručnjaci za plodnost odlučili su da ne ponude IVF u prirodnom ciklusu, uz obrazloženje da vađenje jajnih ćelija i kvalitet embriona nisu sigurna stvar, i da žena najčešće mora da prođe kroz više postupaka embriotransfera dok jedan konačno ne bude uspešan. Zašto ne poštedeti ženu čekanja na jednu jajnu ćeliju u jednom trenutku i stimulisati jajnike da proizvedu više jajnih ćelija i tako povećati šanse da se brže ostvari trudnoća?

Ako imate problema da zatrudnite, a razmišljate o VTO, možete da pitate svog stručnjaka za plodnost da li on ili ona rade VTO u prirodnom ciklusu i da li ste vi pogodan kandidat za tu proceduru. Naravno, za najbolje rezultate sa bilo kojim oblikom IVF, pomaže da čuvate svoje zdravlje, ostanete strpljivi i imate otvoren um. Ako se ispostavi da VTO u prirodnom ciklusu nije najbolja opcija za vas, vaš lekar može odlučiti da vas savetuje da pređete na više tradicionalne IVF režime. Uz malo sreće, imaćete uspešnu trudnoću u roku od nekoliko ciklusa.
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: IVF, Vantelesna oplodnja, Žene

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Jako loša jutarnja navika koja će vam uništiti zdravlje

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 posto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog...

Lekovitim čajevima lečite miom na materici

Miom je dobroćudna izraslina nastala iz glatkog mišićnog tkiva materice i javljaja se najčešće u reprodukcijskom razdoblju kod žena, a...

Lek za čišćenje krvi i odstranjivanje suvišnih materija

Postupak, odnosno lek može se koristiti uporedo s lečenjem osnovne bolesti probavnog trakta, a traje 15 do 30 dana, zavisno...

Rešite se strija na prirodan način!

Strije su bledi ožiljci koji se javljaju na koži tokom hormonalnih promena u organizmu: u trudnoći, prilikom dojenja, naglog povećanja...

“Neandertalski” geni i zdravlje

Genetske verzije koje smo nasledili od neandertalaca su u novom istraživanju povezane sa Crohnovom bolešću i zavisnošću o pušenju. Već...

Close