Iskustvo devojčice koja je preterala sa konzumiranjem zelenog čaja

232

Šesnaestodišnja devojčica iz Velike Britanije imala je problema sa čestim glavoboljama, mučninama i bolovima u stomaku. Prvobitna dijagnoza bila je infekcija urinarnog trakta, propisani su joj antibiotici i kućno lečenje.

se

Nažalost, njeni simptomi pogoršali su se posle 2 doze, a kada se vratila u bolnicu, dijagnostikovana joj je žutica.

Nakon isključenja mogućnosti da boluje od hepatitisa zbog činjenice da pacijentkinja nije bila izložena potencijalno prenosivoj bolesti, lekari su nastavili da ispituju uzroke njenog stanja.

Ubrzo su otkrili da je konzumiranje kineskog zelenog čaja za mršavljenje, koji je devojčica kupila preko interneta, donelo veću štetu nego što je pacijentkinja i mogla da zamisli. Iako su sva uputstva za doziranje na pakovanju čaja bila na kineskom jeziku, ona je pila 3 šolje dnevno nekoliko meseci!

Odmah joj je data odgovarajuća terapija, a njeni roditelji odneli su čaj na dalje ispitivanje. Otkriveno je da čaj sadrži sastojak koji se zove “Camellia sinensis“, zimzeleno bilje koje se koristi za čaj, a koje kod devojaka često aktivira hepatitis.

Učenica je puštena iz bolnice nakon kraćeg lečenja, a da bi se potpuno oporavila od oboljenja jetre bila su potrebna čak 2 meseca.

Lekari često pominju ovaj slučaj koji služi kao upozorenje da prekomerna konzumacija zelenog čaja može dovesti do bolesti jetre, i stoga ovaj čaj treba da se konzumira samo u umerenim količinama.

Zeleni čaj ipak ima jednu ozbiljnu manu

Komentari su zatvoreni..