• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Imate grčeve u nogama? Javljaju se zbog greške koju pravi većina žena

09.05.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Učestali grčevi u nogama javljaju se kada se ishrana svede samo na unos proteina ili ugljenih hidrata.

Kako stigne proleće, svi požele da se za što kraće vreme reše nagomilanih kilograma, pa se zato većina odlučuje za način ishrane koji obećava brze rezultate. Najčešće je to jednolična ishrana kakva se predlaže u dijetama sa dominantnim unosom proteina ili ugljenih hidrata.

– Pokazalo se da do učestalog grčenja mišića dolazi kod osoba koje su na nekoj od takozvanih jednorodnih dijeta. Telo reaguje na jednoličnu ishranu i grčevi u mišićima donjih ekstremiteta su najčešća manifestacija. Spazam praćen jakim bolom traje nekoliko minuta i pokazatelj je nedostatka magnezijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu. Ako ste pak odlučili da se kilograma rešite redovnim vežbanjem, zbog pojačanog znojenja takođe gubite više minerala, pa i u tom slučaju može doći do pojave grčeva – objasnio je dr Milan Mileusnić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije iz zdravstvene ustanove „Sport Medical Alliance“.

GRČ
Ako istegnete mišić koji se grči, istog časa osetićete popuštanje napetosti i bola.

Kako biste sprečili probadajući bol, poželjno je da u dijetu uvedete namirnice koje će nadoknaditi taj nedostatak, savetuje naš sagovornik. Bademi, orasi i lešnici su odličan izvor minerala, ali i tikvice, brokoli i ostalo povrće tamnih listova.

Dok traje spazam, ne pokušavajte da razgibavate nogu
DOK TRAJE SPAZAM, NE POKUŠAVAJTE DA RAZGIBAVATE NOGUFOTO: SHUTTERSTOCK

Grčevi se najčešće javljaju u mišićima donjih ekstremiteta, i to u prstima ili na lukovima stopala, na zadnjoj strani potkolenice, prednje i zadnje strane natkolenice.

Loading...

– Spazam praćen jakim bolom može da traje nekoliko minuta. Kako u tom trenutku dolazi do kontrakcije, tj. stezanja mišića, najbolja reakcija je suprotna radnja, dakle opuštanje mišića. Ako istegnete mišić koji se grči, istog časa osetićete popuštanje napetosti i bola.

Prema rečima dr Mileusnića, kada vas „uhvati grč“, ipak možete sebi da pomognete i olakšate bol, ali nikako ne pokušavajte da razgibavate nogu dok traje spazam.

– Ako vas uhvati grč u stopalu, rukom podignite i blago vucite ka sebi prste stopala. Kad bol počne da popušta, povucite ka sebi celo stopalo. Tako istežete zgrčene mišiće. Za spazam u listu savijte nogu u kolenu i povucite stopalo nagore – savetuje naš stručnjak.

Pomoći će, kaže doktor, ako se stopalom oduprete o zid ili ivicu kreveta. Važno je da se list izduži. Kad bol popusti, opružite celu nogu i u tom položaju sačekajte da bol umine. Ako vas grč uhvati u prednjem delu natkolenice, lezite na stomak, nogu savijte u kolenu, a stopalo privucite petom prema zadnjoj loži. Za spazam u zadnjem delu natkolenice sedite i opružite noge. Nagnite se napred, pokušajte da dotaknete prste na nogama i nikako ne savijajte kolena.

Mnogi su čitali i ove tekstove:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , , ,

Kategorija: Grčenje mišića, Trebate znati

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Ovih 5 namirnica je sve što vam SADA TREBA: Čine ono o čemu svaka žena mašta

Malo je reći da su magične!   Verovali ili ne, vaše telo zapravo ne voli da taloži masti. Da biste mu...

SEDAM zdravih šećera koje možete da jedete, a da ne mislite na kilograme!

Ukoliko baš ne možete, a da ne zasladite svakoga dana bar malo, odlučite se za neke od ovih šećera...  ...

Naučnici stvorili revolucionarni test krvi koji otkriva boju bola

Pacijentima bi, u bliskoj budućnosti, moglo da postane mnogo teže da lažu lekare od stepenu bola koji trpe. Razlog tome...

Kašičicom dnevno ovog začina rešite se viška kila, sala i holesterola

Najnovije istraživanja sprovedeno na iranskom medicinskom univerzitetu Shahid Sadoughi pokazalo je kako je kumin, koji se odavno koristi kao lek...

Sprečite pojavu mrlja na zubima!

Ako želite savršeno beo osmeh, morate izbegavati određenu hranu. Postoje preparati koji će izbeliti vaše zube, ali zašto ne biste...

Close