• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Hronično zapaljenje očnih kapaka

26.09.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Hronično zapaljenje rubova kapaka je jedno od najčešćih oboljenja u oftalmološkoj praksi.

Njegova patogeneza još uvek nije dovoljno poznata.

Isto tako, ne postoji jedinstveno usvojena nomenklatura i kalsifikacija blefaritisa što znatno otežava njihovo razmatranje.

Ako se kao kriterijum za podelu blefaritisa uzme njihova lokalizacija, onda se svi blefaritisi mogu podeliti u dve grupe:

  • prednji blefaritis
  • zadnji blefaritis

Ukoliko bi se kaokreterijum za podelu blefaritisa koristila njihova etiologija, tada bi sve blefaritise mogli razvrstati u tri grupe:

  • stafilokokni
  • sebo­roični
  • mešoviti (stafilokokni blefaritis na seboroičnoj osnovi)

Prednji blefaritis [blepharitis anterior) je bilateralno zapaljenje prednje ivice rubova kapaka hroničnog toka. Zavisno od uzročnika zapaljenja, mogu se razlikovati tri modaliteta ovog oboljenja: stafi­lokokni, seboroični i mešoviti blefaritis.

Bolesnici sa blefaritisom imaju osećaj peckanja i žarenja u očima, svrab umerenog intenziteta, fotofobiju i pojačano lučenje suza. Prednja ivica rubova kapaka je zadebljana i hiperemična sa mestimično dilatiranim i izvijuganim krvnim sudovima (telean-giektazije). Oko trepavica uočavaju se čvrste i lomljive ljuspice (kolarete) koje poput kragne uokviruju trepavi­ce.

Kolarete se formiraju od fibrinskog eksudata sa inflamirane površine i dijagnostički ukazuju na postojanje stafilokokne infekcije. Hiperemična i masna prednja ivica ruba kapaka sa slepljenim trepavicama i ljuspicama meke konzistencije koje se lako skidaju (skvame), raspoređenim po ivici kapaka između trepavica, klinički ukazuju na seboroičnu formu oboljenja.

Kombinacija kliničkih znakova za jedan i drugi oblik inflamacije rubova kapaka, označava se kao mešoviti blefaritis (stafilokokna infekcija na seboroičnoj podlozi).

Stafilokokna infekcija na ivici kapaka može da sé proširi i zah­vati folikule trepavica sa pridodatim žlezdama izazivajući folikuli-tis sa formiranjem mikroapscesa. Otvaranjem i pražnjem mikroap-cesa formiraju se kruste. Posle otpadanja ili skidanja krasti, na ivici kapka zaostaju ulceracije dajući površini ruba kapka neravan i iregularan izgled (blepharitis anterior ulcerosa).

U ovoj fazi bole­sti dolazi do lakog ispadanja trepavica koje više ne izrastaju (madarosis) i ožiljne deformacije rubova kapaka (tylosis), tako da kapci ne mogu više da se dobro zatvaraju. U kliničkom toku pred­njeg ulcerozog blefaritisa-mogu se uočiti još i depigmentacija tre­pavica (poliosis) i njihov nepravilan rast prema očnoj jabučici (trichiasis). Prednji blefaritis hronična je i teško izlečiva bolest koja ne ugrožava oko i vidnu funkciju. Zbog toga je ublažavanje i po mogućstvu otklanjanje subjektivnih simptoma glavni terapijski cilj.

Loading...

Terapija prednjeg blefaritisa podrazumeva održavanje higijene ivica kapaka i izbalansiranu lokalnu primenu antibiotika i kortiko-steroida u vidu kapi i masti za oči. Higijena kapaka sprovodi se sva­kodnevnim uklanjanjem skvama, kolareta i toksičnih produkata bakterija sa ivice kapaka bebi štapićem natopljenim komercijalno dostupnim antiseboroičnim šamponom ili 2% rastvorom sode bikarbone.

Antibiotsku mast treba koristiti samo kada je u etiologiji blefaritisa dokazano postojanje infekcije (stafilokok) do eradikacije bakterija, a zatim, lečenje nastaviti nekim od kortikosteroida slabi­jeg dejstva (fluorometolon) u cilju smirivanja znakova zapaljenja.
Meibomian seborea je patološki proces koji nastaje zbog hiper- Keratoconjunctivitis sicca funkcije Meibomovih žlezda, Prekomerno stvaranje sekreta u ovim evaporativa žlezdama odvija se bez znakova zapaljenja na ivici kapka.

Otvori izvodnih kanala Meibomovih žlezda su dilatirani i zatvoreni kaplji-cama sekreta uljanog izgleda. Spoljašnji pritisak na kapke dovodi do istiskivanja zamućenog sekreta. U suznom filmu, duž ivice kapka i u uglovima otvora kapaka vidi se penušavi sekret koji je tipičan za ovo oboljenje.

Zbog narušene ravnoteže između vodene i lipidne kom­ponente suznog filma, dolazi do njegove nestabilnosti i povećanog isparavanja suza što izaziva osećaj suvoće u očima („suvo oko”).

Lečenje meibomian seboree sprovodi se održavanjem higijene ivica kapaka, korekcijom kvaliteta suznog filma i peroralnom pri-menom tetraciklina. Održavanje higijene ivica kapaka podrazume-va svakodnevnu ekspresiju (istiskivanje) sadržaja Meibomovih žlezda i uklanjanje istisnutog sekreta bebi-štapićem (tuširanje). Korekcija kvaliteta suznog filma vrši se ukapavanjem veštačkih suza a tetraciklini se koriste per os i imaju za cilj poboljšanje kva­liteta sekreta Meibomovih žlezda.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Blefaritis, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Sok od krompira najbolji je lek za želudac

Pored toga što je najbolji lek za želudac, konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a...

Kušingov sindrom- Simptomi

Hronični višak glikortikodnih hormona bez obzira na uzrok vodi skupu simptoma i fizičkih znakova poznatih kao Kušingov (Cushingov) sindrom. Najčešće...

Adultna policistična bolest bubrega

Adultna policistična bolest bubrega je mnogo češća forma, 1:1250 novorođenih i čini 10% svih termi-alnih bubrežnih insuficijencija. Tipična je klinička...

Razlozi zašto vam se kilogrami posle dijete stalno vraćaju

Ukoliko obratite pažnju i promenite loše navike - sigurno ćete biti zdraviji i srećniji. Hrana i dijete koje promovišu poznati...

Slavni naučnik otkriva Četiri kašike dnevno pomažu lečenje raka! (RECEPT)

Ruski stručnjak Hristo Mermerski tvrdi da je ovaj recept izlečio na hiljade ljudi obolelih od karcinoma Recept ruskog naučnika, profesora Hrista...

Close