• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Evo zašto je cink bitan za vaše zdravlje

17.12.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Cink pomaže obnavljanju i razvoju ćelija na mikro nivou.

Bitan je za pravilnu proizvodnju ćelija i njihov DNK. Utiče na plodnost, više kod muškaraca nego kod žena. Takođe, cink u hrani nam je bitan, jer on brani organizam od prehlada i virusa, stoga je bitan za imuni sistem. Zbog toga ga mnogi smatraju snažnim antioksidansom.

Ova tvrdnja je prilično tačna. Naime, on sprečava stvaranje slobodnih radikala u telu, važan je faktor u produkciji antitela čime brani vaš organizam. Pored toga ima važnu ulogu u zaceljivanju rana jer pomaže kod proizvodnje limfocita. On se nalazi u različitim enzimima i bitan je u razlaganju ugljenih hidrata. Za šta je dobar ovaj mineral? Cink se u organizmu u najvećim količinama nalazi u mozgu, kostima, bubrezima, mišićima, jetri, belim krvnim zrncima i očima.

Ipak, njegova najveća koncentracija je definitivno u prostati. Muškarci koji ne unose dovoljno cinka mogu imati problema sa plodnošću. Razlog tome je taj što on utiče na stvaranje testosterona i spermatozoida u testisima. Zato se često cinkom tretira neplodnost.

Fundamentalan je za sintezu DNK i RNK, razvoj i deobu ćelija. Ova informacija je bitna naročito za trudnice i dojilje. Cink u ishrani trudnica je naročito važan. Naime, ukoliko ga ne unose dovoljno, to može negativno uticati na razvoj ploda i prouzrokovati genetske poremećaje.

Deca sa deficitom cinka mogu biti patuljastog rasta, ili imati razne mentalne poremećaje, kao i kasno polno sazrevanje.

Ovaj dragoceni mineral utiče na održanje imunog sistema. Ukoliko ga unosite dovoljno, bilo suplementima ili hranom, sigurno nećete imati problema sa prehladama. Suplementi cinka će vam pomoći u oporavljanju imuniteta od bolesti kada ste već prehlađeni. Problemi sa kožom, njena suvoća ili akne mogu mogu značiti biti pokazatelji za nedostatak cinka.

Iako ovog minerala nema konkretno u koži, on ipak kontroliše i utiče na nivo hormona u organizmu. A hormoni deluju na stvaranje ovog neprijatnog i estetskog problema. Povećajte cink u hrani i nakon nekog vremena ćete primetiti kako vam koža postaje meka, glatka i zdrava.

Loading...

Glavni simptomi nedostatka cinka su:

  • problemi sa plodnošću kod muškaraca
  • akne
  • slab imunitet (česte prehlade i infekcije)

Takođe, ako primetite da ste: hronično umorni, imate probleme sa čulima ukusa i mirisa, noćno slepilo i oni mogu biti pokazatelji manjka cinka.

Ovim simptomima se pridružuju loš apetit, koji ukoliko se ne leči može prozurokovati i anoreksiju.

Nedostatak cinka može dovesti do opadanja kose (alopecija), peruti, pojave belih fleka na noktima, kao i njihovog nepravilnog rasta. Oni su lomljivi, tanki i hrapavi na dodir.

Neredovna mensutruacija, anemija, vrtoglavica, zaboravnost pa čak i depresija su, takođe, znaci nedostatka ovog minerala u organizmu. Već smo spomenuli da ovaj mineral utiče na rad hormona. Osobe koje imaju hipocinkemiju često menjaju raspoloženja baš zbog njihovog nepravilnog rada. Raspoloženje varira, može završiti u jednoj ili drugoj krajnosti: neki postaju hiperaktivni, dok su drugi depresivni.

Kako nadoknaditi cink u organizmu prirodnim putem?

Ovaj važan mineral se najbolje nadoknađuje u raznovrsnoj hrani. Kombinujte biljnu i mesnu ishranu, svaki obrok neka bude balansiran. Nemojte preterivati sa mesnim proizvodima, iako su dobar izvor cinka, oni su i bogati i holesterolom. Zato pažljivo mešajte namirnice, ni u čemu nemojte preterivati. Zdrav obrok se bazira na namirnicama biljnog porekla, dok meso i mlečni proizvodi zauzimaju manji procenat. Često morate menjati šta vam se nalazi na tanjiru. Ako se zadržite na nekoliko različitih jela, nekih vitamina i minerala ćete imati previše, a nekih premalo.

Drugima se dopalo i ovo:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Cink, Prirodni lekovi, Zdrava hrana, Zdravi saveti, Zdravlje i Lepota, Živeti zdravo

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Korisni saveti za intimno zdravlje žene

Čak iako je higijena dobra, vaša vagina može da oboli. Ovih osam znakova zahtevaju posetu lekaru, zato nikako ne smete...

Namirnica koja ima neverovatnu lekovitu moć

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom...

Šta je leukocitna esteraza

Pacijent me upitao: “Što je  leukocitna esteraza?” Termin  leukocitna esteraza se i ne pominje bas precesto u nalazima urinarnog trakta, ali posto...

Kako se leči Ešerihija coli

Lečenje Ešerihija coli urinarnih infekcija Kako se liječi ešerihija coli je vrlo često pitanje. Liječenje ešerihije koli može biti kratko ili...

Ovo je kombinacija koja je bolja od bilo kog leka

Zima je godišnje doba koje pored svojih čari sa sobom nosi sezonu gripa, prehlada, viroza i raznih upala. Tada su...

Close