Evo zašto bi trebalo da jedete avokado

Avokado jača krvne sudove i srce.

a

Zbog velike količine kalijuma snižava visok krvni pritisak. Vitamin E, koji sadrži avokado, takođe prija srcu, a lutein (antioksidans) štiti od otvrdnjavanja arterija.

Avokado, balansira odnos vode i natrijuma u organizmu pa zbog toga odlično utiče na funkcionisanje mišića.

Snižava loš holesterol, pa je odličan da se uvede kod osoba koje imaju ovaj zdravstveni problem. Istraživanja su pokazala odlične rezultate. Naime, ispitivanjem grupe ljudi sa srednje visokim holesterolom, a kojima je uveden u ishranu avokado, došlo se do rezultata da je loš hilesterol (LDL holesteror) značajno umanjen, a dobar holesterol (HDL holesterol) uvećan za 11%. Čak je istraživanjima utvrđeno da avokado blago snižava trigliceride.

Korišćenje avokada u ishrani posebno se preporučuje osobama koje imaju usporen rad i praznjenje creva, aterosklerozu, anemiju, dijabetes ili gastritis.

Isto tako, otkriveno je da je avokado odličan za zdravlje kostiju. Relativno je dobar izvor vitaminom D, koji usmerava kalijum (koji unosite ishranom) u kosti. Takođe, značaj fosfora koji se nalazi u avokadu je bitan, jer je on glavni sastojak ko gradi kosti i zube.

Kako plod, tako je i avokadovo ulje veoma blagotvorno. Koristi se za spoljnu upotrebu i pokazalo je odlične rezultate u primeni. Koristi se za lečenje nekih vrsta dermatitisa, pa čak i ekcema. Primenjuje se i kod psorijaze. Izgnječite avokado, pa utrljajte na mesta zahvaćena psorijazom. Ovakva primena avokada će vam doneti određenja olakšanja.

Ulje avokada se koristi u raznim kozmetičkim proizvodima, naročito kremama, losionima i maskama za lice. On kožu hidrira i sprečiće privremeni nastanak znakova starenja kože.
Pored dobrobiti za kožu, avokado će vam pomoći i kod lošeh zadaha. Smatra se jednom od najboljih namirnica za ispiranje usta i uklanjanje zadaha. Deluje na bakterije koje nastaju u ustima zbog kojih zubi propadaju i stvaraju loš zadah.

Njegova učinkovitost folne kiseline je važna kod ishrane u trudnoći. Avokado će pomoći kod razvijanja stanica i tkiva fetusa, stoga se preporučuje da ga trudnice obavezno redovno konzumiraju.

Dobar je i kod kamenja u bubrezima, jer avokado bogat kalijumom pomoći će kod zaštite mokraćnog sistema, a istrazivanja su otkrila da avokado može smanjiti rizik od nastanka kamenja u bubrezima.

Takođe, istraživanja su pokazala da avokado može sprečiti nastanak raka prostate. Ustanovljeno je da fitonutrijenti avokada mogu veoma usporiti širenje stanica raka, što pomaže kod lečenja.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...