• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Evo koji su uzroci bolova u kukovima

26.07.2015. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Kada god koristite kuk (trčanje, hodanje) hrskavica će što je više moguće smanjiti trenje i sprečiti nastajanje oštećenja.

dse

Bez obzira na njegovu čvrstoću, kuk nije neuništiv. Starenjem i kretanjem se hrskavica troši, a može doći i do oštećenja. Mišići i vezivno tkivo kuka mogu postati oštećeni, a sam kuk može napuknuti tokom pada ili drugih vrsta ozleda.

Ako osećate bol na području jednog ili oba kuka, svakako se trebate upoznati s najčešćim uzrocima te boli.

Artritis

Artritična stanja, kao što je osteoartritis i reumatoidni artritis, su najčešći uzročnici bolova u kukovima, naročito kod starijih osoba. Artritis će uzrokovati nastanak upale na području zglobova i oštećenje hrskavice koja smanjuje trenje. Bol s vremenom postaje sve intenzivniji. Osobe, koje pate od artritisa, imaju poteškoća s kretanjem i neke pokrete ni ne mogu raditi zbog oštećenja kukova.

Puknuća

Frakture ili puknuća su takođe problem koji je najčešći kod starijih osoba. Starenjem kosti postaju slabije i krhke, a skladno tome su sklonije frakturama.

Loading...

Burzitis

Burzitis je upalno stanje koje zahvata male jastučiće (burze) koje štite mišiće i sprečavaju oštećenja zbog kretanja i ponavljanih pokreta.

Uganuća mišića ili tetiva

Ponavljani pokreti mogu stvoriti prevelik pritisak na mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju kukove. Kada se mišići, ligamenti ili tetive upale zbog prekomernog naprezanja, dolazi do osećaja bola i otežanog kretanja kukova.

Rak

Rak kostiju se može proširiti i na kukove i na ostale delove koštanog sistema. Ako je u pitanju rak kostiju, primetićete kako se bol širi i nije prisutna na samo jednom delu.

Avaskularna nekroza

Do ovog stanja dolazi kada je dotok krvi na područje kuka smanjen, a koštano tkivo počinje odumirati. Iako može zahvatiti bilo koji deo koštanog sistema, najčešće se javlja na području kuka. Najčešći uzroci su prekomerno korištenje steroida, fraktura i dislokacija kuka.

Simptomi bolova kuka

Zavisno od stanja koje uzrokuje bol kuka, možete osećati bolove na području:

  • bedara
  • unutrašnjosti kuka
  • prepona spoljnog dela kuka
  • stražnjice

Ponekad se bolovi ostalih delova tela, kao što su bolovi na donjem delu leđa, šire na područje kuka.

 
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Artritis, Bolesti kicme, Bolesti kostiju, Fraktura kuka, Ortopedija, Reumatska obolenja, Trebate znati

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Rešite se zapušenog nosa prirodnim putem

Uzroci zapušenog nosa mogu biti različiti: alergija, prehlada, upala sinusa, reakcija na određene lekove…. Udisanje eteričnog ulje mentola može privremeno...

Sprečite oticanje nogu

Da bi izbegli oticanje nogu, trebalo bi da listove tuširate hladnom vodom, izbegavate da prekrštate noge i trudite se da...

Fantastičan način zaštite kostiju

Istraživanje izraelskih naučnika sa Univerziteta u Tel Avivu pokazuje kako sastojak kanabisa može ubrzati zaceljivanje kostiju nakon fraktura. U eksperimentima...

Saveti kako izbeći toplotni udar

Naglo povišenje telesne temperature zbog izuzetno toplog vremena, bez mogućnosti da se telo prirodno rashladi znojenjem, uzrokuje – toplotni udar....

Izbegavajte ove kombinacije namirnica

Ako određene namirnice jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranljivu vrednost. Posledica ovakvih kombinacija...

Close