• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Evo kada treba da legnete da biste bili ujutru stvarno odmorni

24.08.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Dobar san je sinonim za zdravlje. A ovih dana malo ko se ne muči sa nedostatkom sna. Zbog vrućina ležemo kasnije, a ujutru uvek u isto vreme moramo na posao. I nakon nekoliko dana smo iscrpljeni i umorni.

– Dobar san je sinonim za zdravlje. Tokom sna metabolizam je na minimumu i tokom tog procesa se regeneriše čitav organizam. Da biste imali dobar imunitet dobar san je neophodan. Ne morate da spavate osam sati, ali ujutru treba da ustanete odmorni savetuje dr Branka Grujić, lekar opšte prakse.

A koliko nam je tačno sna potrebno?

Pojavio se kalkulator spavanja koji na bazi formula i podataka iz medicine računa u koliko tačno sati treba da legnemo da bismo ujutru lakše ustali.

 

Ovaj kalkulator se temelji na ciklusima spavanja, a ne na broju sati. Čovek tokom noći prođe kroz pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta, ali ako ga alarm probudi usred ciklusa spavanja, javlja se osećaj umora.

 

Računica ide ovako:

Ako, na primer, treba da ustanete u 7 ujutru, treba da legnete u 21:46 ili 23:16 sati. Ako ipak ostajete duže budni, lezite u 00:46 ili 2:16 sati. Ako ustajete u 6 ujutru, pravo vreme za odlazak u krevet je u 20:46, 22.16 ili 23:46, a ako preskočite te termine, onda je 1:16 pravo vreme.

Loading...

Ako ustajete tek u 8 sati ujutru, u krevet morate u 22:46, 00:16, 01:46 ili 03:16 sati.

Oni koji ne ustaju u puni sat, već na primer u 6:35, za svoju računicu mogu ukucati tačno vreme u aplikaciju koju će pronaći na internetu i dobiće rezultat. Za 6:35 lezite u 21:21, 22:51, 00:21 ili 01:51 sati.

Dodajmo i to da kalkulator uračuna i činjenicu da nam u proseku treba 14 minuta da zaspimo prirodnim putem pa ne treba u minut tačno da budete u krevetu.

 

PROČITAJTE VIŠE:

Autor: Žena T.G.loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: , ,

Kategorija: Duh i telo, Lifestyle, Podočnjaci, Umor, Zdravi saveti, Zdravlje i Lepota, Živeti zdravo

avatar

O autoru ()

Redakcija

Comments are closed.

Read previous post:
Ide vam se u toalet, ali vas mrzi da ustanete pa se suzdržavate? Evo KAKVU ŠTETU time možete da napravite

Očajnički vam se piški, ali vas mrzi da zapravo odete do toaleta i obavite svoju potrebu? Sigurno su vam nekad...

Ambrozija guši: Terapija je obavezna, a tuširanje više puta u toku dana može da pomogne

Dovoljan je samo blagi povetarac da raznese polen ambrozije i kod osoba koje su alergične izazove kijanje, šmrcanje, kašljucanje... –...

Uvrstite suncokretove semenke u ishranu (+RECEPT za zdrav obrok)

U suncokretovim semenkama ima pregršt hranjivih materija koje su neophodne za naš organizam. Pored toga odlična su zamena za nezdrave...

Recite stop hroničnom umoru! Već danas primenite ovih pet saveta i pucaćete od energije

Stalno ste umorni i iscrpljeni? Osećate se da nemate dovoljno energije? Ne očajavajte, rukovodite se ovim savetima i problemi sa...

Izborite se sa flekama od sunca uz ovaj recept

Iako postoje i kreme s vitaminom C, najstabilniji je i najefikasniji u vodenim bazama, pa najčešće dolazi u obliku seruma...

Close