• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Doktorka 15 godina nije išla na bolovanje: Ovo me štiti od svih virusa i prehlade!

09.01.2017. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Grip i prehlada su virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i sa površina na osobu. Zato redovno čistite telefone, tastature, ručke na vratima i bilo šta što često delite sa drugima, poput na primer, hemijske olovke, savetuje doktor Šahter


Lekari rade u visokorizičnom okruženju. Neprestano su izloženi pacijentima koji su oboleli od različitih virusa, prehlade i gripa. Ali, većina njih ostaje zdrava zato što se cele godine pridržavaju osnova, ali i dodatnih načina zaštite.

Osnove su, kako kažu, dovoljna količina sna, pravilna ishrana, vežbanje i pranje ruku.

Doktorka Loren Ričer kaže da je tokom poslednjih 15 godina rada uzela slobodno samo dva, tri dana jer se pridržavala upravo osnova.

Ovo su saveti lekara kako se zaštititi od gripa i prehlade:

“Perite ruke redovno i što češće tokom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom, ali nemojte da žurite. Ja pokušavam da perem ruke 20 sekundi. Otpevam “Happy Birthday” u sebi dva puta”, otkrila je dr Nensi Hadžis.

 


Foto: Shutterstock
“Pomerite ruke od nosa i usta. Tokom sezone gripa, hranu nemojte jesti rukama već uvek priborom za jelo”, savetuje Sandra Frajhofer, internista u Atlanti. Ako ćete jesti nešto rukama, na primer sendvič, stavite salvetu oko njega. Čistite i površine oko sebe.

“Grip i prehlada su virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i sa površina na osobu. Zato redovno čistite telefone, tastature, ručke na vratima i bilo šta što često delite sa drugima, poput na primer, hemijske olovke”, savetuje Nil Šahter, profesor medicine u školi Maunt Sinaj.

“Ja redovito sa sobom nosim male bočice za čišćenje ruku na bazi alkohola i obilno ih iskoristim ako sumnjam da sam bio u kontaktu sa zarazom. Imam i antiseptičke maramice sa kojima čistim svoj desktop i telefon. Stetoskop i olovke čistim alkoholom svaki dan”, kaže Kristofer Tolčer, pedijatar iz Los Anđelesa.

Vežbajte kako biste ojačali imunitet. Koliko god vežbali, učiniće vam dobro, pa makar to bila i vežba 20-30 minuta”, savetuje internista Frajhofer.

 


Foto: Ilustracija / Profimedia

 

Dodatna zaštita

“Ponekad kad osećam da sam bio izložen nekome sa očiglednom prehladom ili gripom ili se osećam loše, uzmem tablete cinka”, kaže dr. Šahter. “To je moj štit. Ali ne uzimam više od dve na dan jer mogu da uznemirim želudac i izazvovem suvoću usta.”

“Nekoliko studija pokazalo je da cink može smanjiti trajanje prehlade i ublažiti težinu, ali druge studije otkrile su da ti zaključci nisu dovoljno snažni da bi se mogli generalno preporučiti. Jako verujem u biljne čajeve sa limunom i medom”, kaže Frajhofer. “Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo.”

Ona smatra da je puno meda mnogo bolje od dekstrometorfana koji se koristi za decu kod olakšavanja kašlja. Kod začepljenog nosa, odličan je fiziološki rastvor.

“On se sastoji samo od vode i morske soli pa ne može da vam šteti. Jednom sam je koristila 18 puta na dan”, otkrila je otorinolaringolog Marela Botvil iz San Dijega.

“Fiziološki rastvor razređuje šlajm, čisti sluzokožu nosa i olakšava izbijanje sluzi iz nosa. Pileća supa se ne preporučuje bez razloga. Njena toplina pročišćava nos i olakšava disanje”, kaže Šahter.

Kombinacija sastojaka iz supe ima odličan efekat na imunitet i olakšava upalu uzrokovanu virusima prehlade, otkrilo je novo istraživanje.

Srodni članci:

 

Autor: 24sata.hr/Stil
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Grip, Prehlada, Virusi

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Očistite creva za 24h: Izbacite nesvarenu hranu i otrove u rekordnom roku! (RECEPT)

Jednodnevna dijeta će učiniti da vaše telo zaboravi na praznično prejedanje Praznična hrana jeste ukusna i lepa, ali ume da...

Otkriven organ nepoznate funkcije u ljudskom telu

Nedavno je otkriven novi ljudski organ u digestivnom traktu. Naučnici su ga nazvali mezenterijum. Dugo se verovalo da mezenterijum predstavlja...

Izlečite kandidu prirodnim lekovima

Kandida nije bakterija već gljivica čija povećana prisutnost u organizmu može značajno da utiče na kvalitet života i opšte psiho-fizičko...

Evo šta je uzrok nadutog stomaka

Hrana koju konzumiramo može često da bude razlog nadutog stomaka. Predstavljamo vam spisak namirnica koje mogu da doprinose nadimanju vašeg...

Izlečite uporne gljivice uz pomoć ove biljke

Čajno drvo je popularno lekovito sredstvo za lečenje posekotina, rana, opekotina, ugriza, i mnogih drugih kožnih bolesti. U početku manje...

Close