• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Kupi oglasni prostor
  • Powered by Ajaxy
banner ad

Đumbir: Zdravstvene prednosti

13.02.2018. | Postavio Više
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Đumbir je popularan sastojak u kuvanju, a posebno u azijskoj i indijskoj kuhinji. Takođe, se koristi hiljadama godina u medicinske svrhe. Moguće zdravstvene koristi uključuju otklanjanje mučnine, gubitka apetita, bola…

Koren đumbira može se konzumirati svež, u prahu, osušen kao začini, u obliku ulja ili kao sok. Đumbir je deo porodice Zingiberaceae, pored kurkume. Obično se gaji u Indiji, Jamajci, Fidžiju, Indoneziji i Australiji.
Na raspolaganju je svež i osušen, kao ekstrakt đumbira i đumbirovo ulje, kao i tinkture, kapsule i pastile.1. Varenje

Poznato je da fenolna jedinjenja u đumbiru pomažu u smanjivanju iritacije organa za varenje, stimulišu pljuvačku i žučnu proizvodnju i potiskuju kontrakcije želuca, dok se hrana i tečnosti pomeraju kroz organe za varenje. U isto vreme, čini se da đumbir ima blagotvorne efekte na enzime tripsina i pankreasnu lipazu, kao i da povećava pokretljivost kroz digestivni trakt. To ukazuje na to da đumbir može pomoći u sprečavanju raka debelog creva i zapreti. Takođe se preporučuje konzumiranje čaja od đumbira trudnicama, koje pate od jutarnjih mučnina.

2. Mučnina

Žvakanje sirovog đumbira ili čaja od đumbira. To je poznato sredstvo ublažavanja mučnina izazvanih hemioterapijom. Đumbir je bezbedan za upotrebu tokom trudnoće, kako bi se ublažio mučnina. Dostupan je u obliku pastila ili bombona.

3. Prehlade i grip

Tokom hladnog vremena, čaj od đumbira je dobar način da se zagrejete. On je dijaforetik, što znači da pospešuje znojenje.

Da napravite čaj od đumbira kod kuće:
Narežite 20 do 40 grama (g) svežeg đumbira i stavite ga u čašu vrele vode. Dodavanjem limuna ili meda dodaje se ukus i dodatne prednosti, uključujući vitamin C i antibakterijska svojstva.

Ovo ga čini savršenim prirodnim lekom za prehladu ili grip.

4. Smanjenje bola

Studija sa 74 dobrovoljca izvedena na Univerzitetu u Gruziji otkrila je da dnevno konzumiranje đumbira smanjuje bolove mišića izazvane vežbama za 25 procenata. Pronađeno je da je đumbir smanjio simptome dismenoreje, teški bol koji neke žene doživljavaju tokom menstrualnog ciklusa.

5. Upala

Đumbir se vekovima koristi za smanjenje upale i lečenje zapaljenja. Takođe, je pronađeno da đumbir efikasno deluje na smanjnje simptoma reume i osteroporoze..

6. Kardiovaskularno zdravlje

Ostale moguće upotrebe uključuju smanjenje holesterola, smanjenje rizika od zgrušavanja krvi i pomaganje održavanja zdravog nivoa šećera u krvi. Potrebno je više istraživanja, ali ako se dokaže, đumbir bi mogao postati deo terapije za srčanu bolest i dijabetes.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Buduar.rs

loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi: ,

Kategorija: Đumbir

avatar

O autoru ()

Redakcija

Komentari su zatvoreni !

Read previous post:
ODLIČNO ZA POBOLJŠANJE RASPOLOŽENJA: Ovo voće ima titulu prirodnog antidepresiva!

Da budete srećni i zadovoljni... Da li želite da uživate u životu kao dete? Ukoliko želite da budete srećni kao...

Kleka- biljka koja leči mnoge bolesti

Izuzetno cenjena u narodnoj medicini, prepoznatljiva po karakterističnom mirisu balzama, kleka (juniperus communis) se od davnina koristila za lečenje zaraznih...

Zanimljiv lek za probleme sa zglobovima,artritisom…

Već neko vreme na svim stranama sveta možemo se susresti sa neobičnim ali efikasnim lekom za probleme sa zglobovima, kostima,...

Mucanje

Mucanje spada u grupu poremećaja suprasegmentne strukture govora. Suprasegmentnu strukturu govora sačinjavaju kvantitativne strukture govora kao što su: govorni tok,...

Doručak utiče na plodnost žena

Obilan doručak je u novom istraživanju izraelskih naučnika povezan sa povećanjem plodnosti žena sa sindromom policističnih jajnika.     Sindrom...

Close