• Naš tim
  • Marketing
  • Kontakt
  • Powered by Ajaxy

Divlji šipak- Vitaminska bomba

01.09.2018. | Postavio Više

Potražite članak....
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Divlji šipak obično samoniklo raste uz puteve, na ivicama livada, pašnjaka, šuma.

Poznato je da divlji šipak uspeva i na staništima iznad 1500 m nadmorske visine. Divljem šipku odgovara umerena klima.

Danas se ipak većina industrijskih potreba za ovim plodovima zadovoljava kultiviranim uzgojem, a takve sorte imaju nešto veći plod, lakše se beru, otpornije su na bolesti, ali njihov kvalitet i hemijski sastav su daleko lošiji nego kod plodova iz prirode.

Iako se plodovi divljeg šipka koriste od davnina i kod nas postoje gotovo idealni uslovi za uzgoj ove biljke, oni se još uvek u najvećoj meri uvoze, a uzgoj divljeg šipka je kod nas vrlo redak.

Više C vitamina nego u limunu

Plodovi divljeg šipka u velikim količinama sadrže pektine (čak do 25%) i fruktozu (30%), a vrlo su bogat izvor i različitih minerala od kojih se posebno ističu kalijum i gvožđe.

Od ostalih sastojaka obiluju flavonoidnim spojevima (rutinom), voćnim kiselinama od kojih je dominantna askorbinska kiselina (vitamin C), vitaminima, taninima, te karotenoidima.

Sadržaj vitamina C u plodovima je izuzetno visok – ima ga oko 1% (od 0,2 do 2,4%).

Ono što je takođe važno je da su gubitci u količini vitamina C tokom prerade i čuvanja prerađevina šipka minimalni. Dokazano je da se vitamin C kuvanjem plodova gotovo ne gubi, a nakon godine dana čuvanja marmelade od šipka u proizvodu ostaje očuvano čak 25% njegove inicijalne količine.

Semenke šipka su bogate organskim kiselinama, vitaminima C i E, eteričnim i masnim uljima (do 8%). Ulje šipka sadrži velik deo nezasićenih masnih kiselina (oko 55 % linolne i do 27 % linolenske), te čak 22% oleinske kiseline, dok se deo zasićenih kiselina kreće se od 6-12 %.

Ulje semenki se koristi u kozmetičkoj industriji u pripravcima za ublažavanje ožiljaka, bora, strija i za sunčanje, za lečenje opekotina te ostalih kožnih upala i oboljenja kao što su psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis, itd.

Loading...

Protiv gripe, kamenaca, za bolju jetru…

Prvenstveno zbog visokog sadržaja vitamina C, ali i brojnih drugih fitohemikalija u plodovima šipka, čaj od šipka povoljno deluje kod prehlada i gripa te ostalih zaraznih bolesti.

Pripravci od ploda divljeg šipka, kao i njegovih semenki, deluju blago diuretički, tj. podstiču izlučivanje tečnosti iz tela pa se koriste kod upalnih procesa bubrega.

Takođe, dugotrajna konzumacija čaja od plodova šipka preporučuje se bolesnicima koji imaju problema sa nakupljanjem peska i kamenaca u bubrezima i bešici.

Zbog visokog sadržaja pektina i voćnih kiselina biljka ima i laksativno delovanje, a takođe ublažava simptome proliva i umiruje želudac pa se konzumira kod tegoba sa gastritisom.

Pripravci od divljeg šipka se koriste protiv reume, za lečenje bolesti jetre, jačanje kostiju, protiv kašlja, za poboljšanje cirkulacije,kod malaksalosti i umora, itd.

Cvetovi šipka koriste se u lečenju krvarenja iz želuca, creva i kod ublažavanja želudačnih grčeva, a namočeni u ulje kod zubobolje i za ispiranje usne šupljine.

Nisu zabeležena nikakva neželjena dejstva kod konzumacije čaja od ploda divljeg šipka pa se smatra da je prikladan i za dužu upotrebu.

PROČITAJTE VIŠE:
loading...

Ostavi Komentar

kometari

Tagovi:

Kategorija: Prirodni lekovi, Šipak, Zdravi saveti, Živeti zdravo, Zona zdravlja

avatar

O autoru ()

Redakcija Kućni Lekar: Vaš vodič do savršenog zdravlja

Comments are closed.

Read previous post:
Doterajte liniju sa grožđem na ovaj način

Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu sa grožđem, koja se smatra jednom od najboljih. Preporučeno je da se...

Prednosti limuna za koje možda niste znali

Većina ljudi češće konzumira slatke napitke umesto vode što po pravilu nije dobro. Kao zamenu za to, preporučuje se obogaćivanje...

Najlakši načini da imate lepe i negovane nokte

Potrebno je da odvojite svega deset minuta kako biste napravile lek koji će vam pomoći da imate čvrste i lepe...

Recept za pročišćenje bubrega

Jedino što vam je potrebno za ovaj recept  je veliki zavežljaj svežeg lišča peršuna. Lišče isecite što sitnije stavite ga...

Jedite kukuruz što više a evo i razloga zašto

Svi koji misle da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama se varaju. U prosečno velikom svežem klipu kukuruza ima 80 do...

Close